Dijeta sa palentom ili kačamakom je takva da gladujete samo prvi dan, dok ostala tri dana postepeno povećavate porciju i tako čistite telo.
Palenta u količini od 125 grama sadrži 80 kalorija, 17 grama složenih ugljenih hidrata i samo 1 gram masti.
Palenta je izuzetno je zdrava i poželjna u svakodnevnom jelovniku. Kada niste na dijeti, obavezno je spremite za doručak ili večeru, a možete i kao prilog uz meso i povrće.
Dijeta sa palentom po danima - jelovnik:
1. dan
2. dan
Duplirajte meni iz prvog dana.
3. dan
4. dan
Postupak kuvanja palente
Da bi vam kačamak pomogao u mršavljenju, morate da ga kuvate bez mleka, šećera ili putera.
Sastojci: 50 g palente, 200 ml vode, pola kašičice maslinovog ulja.
Priprema:
Blago isperite živu palentu čistom vodom. 200 ml vode sipajte u šerpu i vrlo malo posolite. Ostavite da proključa pa dodajte palentu. Kuvajte na niskoj temperaturi 15-20 minuta. Kad se skuva, dodajte maslinovo ulje i promešajte.
Dok ste na kačamak dijeti, pijte puno vode i jedite male porcije kad osetite glad.