Istraživači Univerziteta Merilend su proučavali broj dobrih mikroorganizama u raznoj hrani. Rezultati su objavljeni u naučnom časopisu Integrativne Medicine iz 2016. godine.
Kefir je zauzeo prvo mesto sa najvećim brojem živih dobrih bakterija, ispred kombuhe, jogurta, kvasa, čak i ispred najpotentnijih probiotičkih pilula na tržištu.
Najjači probiotik sadrži 50 biliona jedinica oformljenih kolonija po kapsuli ili 1,5 triliona po kontejneru. Što znači, dve šoljice kefira su jednake mesečnim vrednostima koje sadrži najkvalitetnija probiotička tableta.
Kefir sadrži najviše i najrazličitije bakterije u odnosu na ostalu fermentisanu hranu, 10 u kefiru od kravljeg mleka i 11 u kefiru od kozijeg mleka.
U kefiru, mnogo jeftinije, dobijate istu količinu dobrih bakterija kao u skupom pakovanju probiotika. Dakle, konzumiranje kefira: