Ukoliko ste u potrazi za receptom koji će vas u potpunosti okrepiti i detoksikovati, prestavaljamo vam čorbu od sremuša i koprive. Ovih dana kada možemo da ih pronađemo sveže, verovatno nema bolje kombinacije.
Potreban materijal:
Priprema:
U šerpi zagrejati ulje pa propržiti par minuta sitno naseckani crni i beli luk. Dodati zatim na kockice isečeni krompir i muskatno orašče, promešati, propržiti nekih 5 minuta uz mešanje, a zatim naliti supu (ne morate sve odjednom, ostatak naliti posle pasiranja), poklopiti i kuvati oko 20 minuta.
Posle tog vremena dodati grubo naseckani sremuš i koprive, pa kuvati 10 minuta, a zatim sve iz šerpe ispasirati. Vratiti na šporet, začiniti biberom, mešavinom začina i solju po ukusu, pa ostaviti da pusti ključ-dva i skloniti sa vatre.
Poslužiti sa krutonima, seckanim percima crnog luka i jogurtom.
Sremuš
Leči glavobolju, stimuliše nervni sistem. Bere se od marta do juna meseca u zavisnosti od uslova staništa i nadmorske visine. Legenda kaže da je toliko zdrav da je potreban i medvedima kada izađu iz zimskog sna kako bi pročistili svoj organizam.
Kopriva