Krompir je PROKLIJAO, a ipak ga jedete? Niste ni svesni kakvom RIZIKU se izlažete!

02.05.2022. 06:59
Piše:
Srbija Danas
krompir / Izvor: Profimedia
Svi ga imamo u kihinji, ali pod posebnim uslovima može postati veoma opasan.

Krompir je namirnica koju gotovo uvek imamo kod kuće jer je paktičan, može se spremiti na mnogo načina, a pritom je i ukusan, i daje puno energije. Ako ga čuvate na tamnom i hladnom mestu, duže će ostati svež, međutim, retko kome se nikada nije dogodilo da mu krompir proklija pre upotrebe, pogotovo jer većinom živimo u stanovima i nemamo mogućnost da ga smestimo na hladno mesto.

ISTOPI SALO KAO OD ŠALE, ALI I DRASTIČNO POBOLJŠAVA ZDRAVLJE: Ovo je najbolja dijeta na svetu, tvrdi dr Perišić

ISTOPI SALO KAO OD ŠALE, ALI I DRASTIČNO POBOLJŠAVA ZDRAVLJE: Ovo je najbolja dijeta na svetu, tvrdi dr Perišić

AKO OVO SANJATE, POD HITNO KOD LEKARA: Simptom koji se javlja tokom spavanja ukazuje na NEIZLEČIVU BOLEST

AKO OVO SANJATE, POD HITNO KOD LEKARA: Simptom koji se javlja tokom spavanja ukazuje na NEIZLEČIVU BOLEST

IMA SAMO STO KALORIJA: Ovaj napitak je IDEALAN za DORUČAK ukoliko ste na DIJETI ili vodite računa o ishrani

IMA SAMO STO KALORIJA: Ovaj napitak je IDEALAN za DORUČAK ukoliko ste na DIJETI ili vodite računa o ishrani

Činjenicu da je proklija obično ignorišemo. Jednostavno uklonimo klice i pripremimo ga kako smo i zamislili. Ipak nije svaki proklijali krompir jestiv. Na šta treba obratiti pažnju.

krompir / Izvor: Profimedia

Treba proceniti koliko je krompir proklijao - da li su klice kratke i nema ih puno ili su se već dosta razrasle. Što ih je više, to je u krompiru više solanina, blago toksične materije koja kod ljudi može da izazove simptome poput glavobolje, proliva i povraćanja.

krompir / Izvor: Profimedia

Ako su klice izbile uprkos pravilnom skladištenju, najbolje je da pažljivije pregledate krompir. Ako je krtola, osim što ima klice, mekana i naborana, vrlo je verovatno da u sebi ima veliku količinu solanina i ne bi smela više da se jede. Ali, ako je krompir i dalje tvrd i ima svoju formu, a proklijao je tek na nekoliko mesta, slobodno ga jedite i dalje. Jedno je jasno - klice, isto kao i delove krompira koji su zeleni treba ukloniti. Tada nema opasnosti po zdravlje, čak ni kod proklijalog krompira.

 

Piše:
Srbija Danas
02.05.2022. 06:59
Pogledajte više