BUKVALNO HRANE KRV: Nema dobre KRVNE SLIKE bez ova TRI VITAMINA, a evo u kojim namirnicama ih ima najviše

14.09.2022. 18:58
Piše:
Srbija Danas
krv, ishrana / Izvor: Shutterstock
Obavezno ih uvrstite u svakodnevnu ishranu!

Krv je esencijalna za organizam jer prenosi kiseonik i hranljive materije do organa u telu zato je neophodno hraniti se tako da obezbedite sve hranjlive sastojke koji su potrebni za krv. 

Postoji pet esencijalnih i veoma važnih funkcija krvi. 

- Prenosi kiseonik i hranljive materije do organa, vitamine i minerale kako bi podržala njihov rad. 

- Kontroliše krvarenje, jer sadrži trombocite koji omogućavaju da se krv zgruša, ukoliko dođe do krvarenja. 

Ovo voće je RIZNICA ZDRAVLJA: Poboljšava probavu, SMANJUJE HOLESTEROL i ima čitav niz drugih prednosti

Ovo voće je RIZNICA ZDRAVLJA: Poboljšava probavu, SMANJUJE HOLESTEROL i ima čitav niz drugih prednosti

DETALJI PORODIČNE DRAME DOK JE KRALJICA BILA NA SAMRTNOJ POSTELJI: Čarls uputio Hariju ove oštre reči

DETALJI PORODIČNE DRAME DOK JE KRALJICA BILA NA SAMRTNOJ POSTELJI: Čarls uputio Hariju ove oštre reči

- Bori se protiv infekcija. Naš iminitet koristi krv da prenosi imune ćelije i antitela do mesta infekcije. Poboljšanje zdravlja krvi pojačaće mogućnost tela da se bori sa infekcijama i brzo očisti organizam. 

krv / Izvor: Profimedia

- Čisti telo. Krv pomaže da se otpadni proizvodi iz naših organa prenesu u bubrege i jetru. Krv se filtrira u jetri omogućavajući da se toksični otpadi što pre izbace iz organizma. 

- Reguliše telesnu temperaturu, jer apsorbuje i distribuira toplotu po našem telu.

Da bi krv bila zdrava potrebno je nekoliko vitamina, ali su ključni gvođže, vitamin B12 i folna kiselina. 

Gvožđe

Postoje dva izvora gvožđa biljni i životinjski. Biljni izvori gvožđa su obogaćene žitarice, pasulj, sočivo, tofu, spanać, suvo voće, sok od šljiva i orasi. Kada je reč o namirnicama životinjskog porekla tu uključujemo piletinu, crveno meso i ribu. 

Grožđe / Izvor: Profimedia

Folna kiselina

U namirnice koje su bogate folnom kiselinom ubrajamo tamnozeleno lisnato povrće, pasulj, grašak, orašaste plodove, a od voća jagode, limune, pomorandže, banane i dinje. 

Vitamin B12

Nedostatak ovog vitamina može da izazove anemiju. Najviše ga ima u namirnicama životinjskog porekla, mleku,piletini, ćuretini, ribi i većini mlečnih proizvoda. 

 

Piše:
Srbija Danas
14.09.2022. 18:58
Pogledajte više