Kuvano vino je verovatno jedno od najpopularnijih pića tokom Božića i božićnih praznika, a lekari tvrde da možemo imati određene zdravstvene koristi od njga, te da slobodno popijete koju čašu.
Čim osetite miris kuvanog vina, znate da je vreme Božića i da je ovo kultno božićno piće neizostavno za mnoge tokom prazničnog perioda. Ali da li ste znali da može biti dobro i za vaše zdravlje? Dr Debora Li tvrdi da umereno konzumiranje može biti "dobro za vaše kardiovaskularno zdravlje" i da drugi sastojci mogu pomoći u snižavanju krvnog pritiska.
Doktorka Debora je primetila: - Pokazano je da pijenje crnog vina podiže HDL holesterol ("dobar" holesterol) i snižava LDL holesterol ("loš" holesterol). To su povoljne promene u lipidnom profilu.
Ova ideja je podržana daljim istraživanjem objavljenim u "European Journal of Clinical Nutrition". Studija je analizirala 69 muškaraca i žena starosti između 38 i 74 godine dobrog zdravlja, a kada su pili vino, videli su povećanje dobrog holesterola od 11 do 16 odsto.
Crveno vino sadrži polifenolna jedinjenja kao što je resveratrol, a dr Sani Patel je dalje objasnio da drugi sastojci koji se nalaze u kuvanom vinu mogu dodatno uticati na nivo krvnog pritiska.
- Začini koji se obično koriste u kuvanom vinu, kao što su cimet, karanfilić i zvezdasti anis, mogu da ponude određene zdravstvene prednosti, uključujući potencijalne efekte na krvni pritisak.
Dr Suni je objasnio da karanfilić ima antiinflamatorna svojstva koja mogu "indirektno doprineti" zdravlju srca i krvnih sudova.
Cimet takođe može pomoći u snižavanju krvnog pritiska "poboljšanjem funkcije krvnih sudova i smanjenjem upale". Međutim, prema rečima doktora, važno je zapamtiti da je uticaj ovih začina na krvni pritisak "generalno skroman" i "treba ga smatrati delom sveukupnog zdravog načina života", i apelovao je da je "umerenost ključna".
Dr Li je dalje savetovao da je pripremanje prazničnog pića kod kuće dobar način da vodite računa o konzumiranju alkohola i šećera.
- Začinite kuvano vino sveže ceđenim sokom od pomorandže, a zatim dodajte limunovu koricu, cimet, karanfilić, đumbir i zvezdasti anis. Ako želite da zasladite, dodajte med ili steviju – prirodni biljni zaslađivač.
Prema NHS, da bi se zdravstveni rizici od alkohola zadržali na niskom nivou: