Dobar je za DIJABETIČARE, SMANJUJE ŠEĆER i smiruje uznemiren stomak - Začin koji ne treba zaobilaziti, veoma je zdrav

12.02.2024. 18:38
Piše:
Srbija Danas
začin / Izvor: Profimedia
Posebno u toku zime kada treba voditi računa o ishrani.

U hladno doba godine lekovito bilje ima podjednak značaj kao i u proleće. Naručito ako se koristi i kao začin. Na listi začina mogu da se nađu mnogobrojno lekovito bilje, ali stručnjaci ističu da nijedno domaćinstvo ne bi trebalo da bude bez peršuna i mirođije.

Peršun umiruje

Peršun je odličan antioksidans, štiti srce. U njegova lekovita svojstva ubraja se i to da ublažava bolove koji nastaju usled reume, a najbolji učinak daje ako se jede svež kao dodatak salatama. Međutim, ni domaća pileća supa ne može da se zamisli bez struka svežeg peršuna koji poboljšava njeno  dejstvo.

limun / Izvor: Profimedia

Mirođija

Jedna od najvažnijih dobrobiti mirođije na ljudsko zdravlje jeste njen uticaj na nivo šećera u krvi. Osim toga listovi mirođije mogu da posluže kao veoma efikasan lek za uznemiren stomak, u vidu čaja ili sitno naseckana u jogurt.

Hronično visok nivo šećera u krvi je zabrinjavajući jer može da poveća rizik od stanja poput insulinske rezistencije, metaboličkog sindroma i dijabetesa tipa 2. Nekoliko laboratorijskih studija na životinjama sa dijabetesom pokazalo je značajno poboljšanje nivoa šećera u krvi kada se uzima na prazan stomak, uz dnevne doze ekstrakta mirođije.

mirođija / Izvor: Shutterstock

 

Piše:
Srbija Danas
12.02.2024. 18:38
Pogledajte više