Nova studija iz Italije otkrila je da mediteranska ishrana može imati povoljan uticaj na plodnost muškaraca.
Studija, objavljena u časopisu "Food Science", istraživala je različite uzroke muške neplodnosti, precizirajući kako ishrana igra "ključnu ulogu u poboljšanju reproduktivnog kapaciteta muškarca".
Istraživači su sugerisali da odgovarajuća ishrana za muškarce treba da uključuje raznovrsne esencijalne sastojke, slične onima koji se nalaze u mediteranskoj ishrani.
Mediteranska ishrana uključuje velike količine povrća i voća koje su "bogate detoksikacionim i antioksidativnim supstancama", istakli su istraživači u raspravi o nalazima.
Studija je obuhvatila 50 muškaraca koji su imali sporije spermatozoide, a koji su dobili specifične planove ishrane koji su se sastojali od 80% organske hrane.
Plan je takođe podrazumevao integralne žitarice i opcije sa niskim glikemijskim opterećenjem (koje imaju minimalan uticaj na nivo šećera u krvi), meso od stoke hranjene travom i ulovljene morske plodove, kao i dnevni unos lisnatog zelenila i crvenog voća.
Takođe je eliminisao rafinisane ugljene hidrate i zasićene masti, ali je sadržao zdrave masti kao što su maslinovo ulje, avokado i orasi.
Mlečni proizvodi su smanjeni ili eliminisani.
Muškarci, koji su imali od 35 do 45 godina, pratili su ovu dijetu tri meseca i procenjeni su između novembra 2020. i oktobra 2021.
Pre studije, grupa muškaraca je pokazala "ograničenu zabrinutost za kvalitet hrane, retko čitajući etikete na hrani i retko kupujući organske proizvode".
Muškarci koji su se pridržavali plana ishrane inspirisanog Mediteranom primetili su značajno povećanje nivoa testosterona, pokazalo je istraživanje.
U podgrupi pojedinaca koji su smanjili unos ugljenih hidrata za 35%, fragmentacija DNK sperme (oštećena DNK) se smanjila sa konzumacijom modifikovane dijete.
- Muški doprinos plodnosti para je važan i nalazi ove studije naglašavaju važnost varijacija u ishrani i uključivanja organske hrane u postizanju ovog cilja, napisali su istraživači.
- Konkretno, pridržavanje mediteranske dijete pre začeća, koja ima malo ugljenih hidrata i puno mahunarki, integralnih žitarica i zelenog lisnatog povrća, zajedno sa konzumiranjem 80% organske hrane, povezano je sa poboljšanim nivoima testosterona i smanjenom fragmentacijom DNK sperme.
Iako je veličina studije bila ograničena, istraživači su rekli da nalazi "naglašavaju značaj konzumiranja kvalitetne hrane za fizičko i psihičko blagostanje i sugerišu da ona može poslužiti kao dostižna mera otpornosti čoveka na negativne uslove iz okoline".
Registrovani dijetetičar i nutricionista Ilana Muhlstein, sa sedištem u Los Anđelesu, rekla je da je iz prve ruke videla blagotvoran uticaj ishrane na plodnost i kod muškaraca i kod žena.
- Neverovatno je kako čak i umeren gubitak težine može da napravi značajne promene u nivou hormona i sposobnosti žene da zatrudni, rekla je ona.
Druge studije su pokazale kako hrana bogata rafinisanim ugljenim hidratima i šećerom može imati negativne efekte na zdravlje sperme, pomenuo je Muhlstein.
- Pored toga, ishrana u mediteranskom stilu bogata povrćem, nemasnim proteinima, vlaknima i zdravim mastima može pomoći u smanjenju upale, što može biti od koristi za plodnost, dodala je ona.
Studija je odvela ishranu "korak dalje" fokusirajući se na specifičnosti uglavnom organske hrane, orašastih i morskih plodova, ograničenih mlečnih proizvoda, crvenog voća, tri porcije zelenog povrća i rafinisanog šećera i izbegavanja preražene hrane, istakao je Muhlstein.
Zapaženo povećanje nivoa testosterona moglo bi biti posledica fokusiranja na organsku hranu, koja sadrži manje pesticida i zagađivača i veće nivoe bioaktivnih jedinjenja, rekla je ona.
- Dijete bogate vitaminima, mineralima, polifenolima i antioksidansima su ključne za zaštitu sperme od oksidativnog stresa i oštećenja, rekao je dijetetičar.
- Pored toga, meso, riba i organska jaja mogu sadržati veći nivo omega 3 DHA, koji se nalazi u repu sperme i povezan je sa pokretljivošću spermatozoida, dodao je Muhlstein.
Studija je takođe ispitala prednosti smanjenja unosa ugljenih hidrata, što se pokazalo korisnim za kontrolu težine i šećera u krvi.
Studija je bila ograničena uključivanjem samo muškaraca sa BMI rasponom od 20 do 24, istakao je Muhlstein.
- Volela bih da u budućnosti sprovode ovu studiju sa gojaznim muškarcima, jer sam sigurna da bi rezultati bili još značajniji, rekla je ona.