Od namaza za tost do deserta i smutija, avokado je postao neizostavni deo svakog ozbiljnog, modernog jelovnika, "food blogera" ili influensera.
Ipak, znate li koje su njegove najveće nutritivne dobrobiti i kako ga dozirati i koliko se uopšte uklapa u meni ljudi sa našeg podnevlja?
Popularnost avokada leži u njegovoj bogatoj, kremastoj teksturi i blagom ukusu. Postoje desetine vrsta avokada, različitih veličina, boja i tekstura. Svi su poreklom iz tropske klime i kada se uberu, meso omekša do teksture maslaca što ga čini idealnim za umake, namaze, deserte, smutije…
Pet zdravstvenih dobrobiti avokada
Avokado je nutritivno bogat
Avokado je bogat hranjivim supstancama, pa se samo jedna polovina voćke ubraja u vaš preporučeni unos od pet porcija voća dnevno. Izvrstan je izvor mononezasićenih masti i vitamina E te je dobar izvor folata. Takođe, sadrži više topivih vlakana od drugog voća i niz korisnih minerala uključujući gvožđe, bakar i kalijum.
Podržava zdravlje srca
Avokado je bogat masnoćama, od kojih 60 posto čine mononezasićene masnoće, za koje istraživanja pokazuju da pomažu u zaštiti od bolesti srca i snižavaju krvni pritisak. Kalijum, folat i vlakna, kojima avokado obiluje, blagotvorno deluju na srce i kardiovaskularni sastav.
Može pomoći u snižavanju holesterola
Ulja avokada uključuje oleinsku i linolnu kiselinu, nezasićene masti koje se preporučuju kao deo uravnotežene prehrane za pomoć u kontroli holesterola.
Može pomoći u regulaciji apetita
Nema sumnje da je kalorijski sadržaj avokada veći od ostalog voća i povrća. Međutim, zanimljivo istraživanje pokazalo je da sadržaj masti i vlakana u avokadu dovodi do osećaja sitosti što pomaže u regulaciji apetita.
Čuva zdravlje očiju
Uz sve navedene prednosti, avokado je bogat izvor zaštitnog vitamina E, kao i karotena, uključujući lutein i zeaksantin, za koje se smatra da pomažu u očuvanju zdravlja očiju.
Je li avokado na tostu zdrav?
Avokado na tostu prilično je zdrav izbor za užinu u poređenju s drugim stavkama na jelovniku, poput slatkih palačinki. Koliko je tačno zdrav zavisi od hleba koji odaberete i ostalim dodacima.
Odlučite se za dimljeni losos ili poširano jaje kako biste povećali dobre masnoće u svom obroku. Za hleb odaberite nešto sa semenkama, integralno ili ražano umesto belog hleba zbog kojeg će vam skočiti šećer u krvi, kaže nutricionistkinja Džo Levin.
Takođe je važno biti svestan uticaja jedenja avokada na okolinu, ne samo zbog transporta širom sveta, već i zbog količine vode koja se koristi za njihov uzgoj.
I za vaše zdravlje i za zdravlje planeta, važno je jesti širok izbor voća i povrća i pokušati kupovati lokalno gde god možete.
Alergija i avokado
Avokado, zajedno s voćem poput jabuka, breskva, malina i borovnica, sadrži prirodne hemikalije koje se nazivaju salicilati. Neki su ljudi osetljivi na ovaj sastav i mogu doživeti alergijsku reakciju uključujući kožne osipe i otekline.
Nutritivne prednosti avokada
Porcija od 80g avokada sadrži: