NA DIJETI SI? Onda obavezno izbegavaj OVAKO pripremljena jaja za doručak

29.08.2017. 16:33
Piše:
Srbija Danas/Index.hr
Jaja / Izvor: Profimedia
Nije problem u samim jajima, već dodatnim mastima koje jaja upijaju tokom pripreme.

Iako zdrava u svim oblicima, čini se da ipak postoji taj manje zdrav način konzumacije jaja. 

KAFA GLAVU ČUVA: Ovoliko šoljica DNEVNO treba da popijemo da bismo živeli duže

Zato se potrudite da ga radije izbegavate ili barem ne činite neke početničke greške. 

Kakva su jaja najzdravija i najbolja za dijetu, otkriva australijski nutricionista Džoel Feren, iako realno, do tog bi zaključka mogli doći i sami. 

Najzdravija su kuvana, potom poširana, zatim jaje na oko, a na poslednjem je mestu kajgana ili omlet. Nije problem u samim jajima, već dodatnim mastima koje jaja upijaju tokom pripreme.  

kajgana / Izvor: Profimedia

Kad pravite jaje na oko, jedan manji deo masnoća od pečenja ostaće vam na tanjiru, ali će većina skliznuti. S druge strane, kod kajgane i omleta jaja upiju tu masnoću te je konzumirate s jajima. Tako uz zdrave masti iz jaja u organizam unosite i manji deo nezdravih masnoća, što je posebno loše ako omlet ili kajganu pravite na maslacu i još im dodate mleko ili neke druge masnije namirnice. 

No, i to se može izbeći pa da i kajgana bude 100 posto zdrava, pripremate je na tavi koja se ne lepi ili je tek lagano pošpricajte s minimalnom dozom ulja. 

Ako već pazite na ishranu, onda svakako morate pripaziti i na način na koji je pripremate. 

Piše:
Srbija Danas/Index.hr
29.08.2017. 16:33
Pogledajte više