Sezona je božićnih i novogodišnjih žurki – doba godine kada najviše pijemo, da bismo sutradan požalili.
Kajemo se i obećavamo i sebi i drugima da više nećemo piti zbog mamurluka, koji je uzrokovan reakcijom našeg tela na etanol, toksin, koji je glavni sastojak pića.
Povećan unos alkohola u kombinaciji sa ostalim sastojcima može nepovoljno da se odrazi na zdravlje. A posebnu pažnju bi trebalo da obrate svi oni koji imaju poblema sa srcem, visokim krvnim pristiskom ili dijabetesom.
Pa tako, postoje pića koja u sebi sadrže previše šećera ili zasićenih masti, a koji dodatno utiču na zdravstvene probleme.
- Brojna istraživanja dovode alkohol u vezu sa oko 60 različitih dijagnoza, gde se pokazalo da što se više konzumira alkohol, veći je i rizik od razvoja bolesti. Konzumiranje alkohola sa sobom nosi brojne zdravstvene rizike, a samo neki od tih rizika su visok krvni pritisak, insulinska rezistencija, bolesti srca i jetre, moždani udar i neke vrste kancera. Osim toga, postoji i potencijalni rizik povećanja telesne težine, zato što alkohol sprečava organizam da sagoreva masti. Dakle, osim što je kaloričan, alkohol uzrokuje i glad, te smanjuje osećaj sitosti - rekla je Tatjana Popović, nutricionista i prvi sertifikovani health coach u Srbiji.
- Crveno vino predstavlja najbolji izbor jer sadrži antioksidans resveratrol, koji štiti kardiovaskularni sistem. Predlažem da uvek birate što kvalitetnije vino - rekla je Tatjana.
- Kokteli sadrže najveću količinu šećera, kao i drugih veštačkih sastojaka. Prave se sa šarenim sirupima koji su veoma nezdravi, kao i u kombinaciji sa brojnim vrstama alkoholnih pića, sa ciljem da što brže dovedu do osećaja omamljenosti, tj. pijanstva. Najčešće su i najpovoljniji u kafićima i klubovima, te, iako izuzetno nezdravi, budu broj jedan izbor za većinu mladih ljudi - zaključuje nutricionistkinja.
Srbija Danas/Instagram@totallywellness/J.Šipčić