Paprika je jedno od najpopularnijih povrća u svetu. Postoji mnogo vrsta a najpopularnija je podela na ljute i slatke. Ovo povrće zauzima počasno mesto u pravljenju zimnice.
Preporučujemo vam da ove godine probate pravi gurmanski hit - cepkanu papriku i oduševite vaše ukućane. Obavezno napravite i teglu više, da ne bi došlo do svađe, jer će svi želeti još.
Potrebno je:
Priprema:
Papriku dobro oprati, preseći na pola i izvaditi seme. Voditi računa da unutra bude potpuno zdrava. U šerpu sipati vodu, sirće, so, šećer, biber u zrnu i čekati da provri na šporetu.
Papriku preliti tom tečnošću, pa je izmešati. Pritisnuti poklopcima i mesati svakih pola sata, jedno 3-4 puta. Tegle sterilisati u rerni na 100 stepeni, pa u ohlađene tegle ređati papriku i pritiskati - između stavljati celerov list.
Kad se napune u preostali preso sipati jedan konzervans od 5 g, dobro izmešati i preliti papriku. Staviti plastične pritiskace i zatvoriti. Ostaviti da se potpuno ohlade, pa staviti na police za zimnicu. Ukoliko ne želite da stavljate konzervans, tegle dobro zatvorite, spakujte u rernu, ukljucite na 90 stepeni i ostavite 90 minuta. Ostaviti do sutra da se u rerni ohlade, pa onda spakovati.