Nisu sve dijete sa malo ugljenih hidrata isto delotvorne kada je u pitanju gubitak težine, pokazuje studija.
Dijete koje su još uvek imale neke rafinisane ugljene hidrate ili se oslanjale na proteine iz mesa zapravo su dovele do toga da ljudi nagomilaju kilograme, otkrili su istraživači sa Univerziteta Harvard.
Samo dijete u kojima je ishrana podrazumevala malo ugljenih hidrata u kojima su naglašeni biljni proteini i masti, kao i žitarice, pomogle su ljudima da izgube kilograme, rekli su oni.
Vodeći autor dr Binkai Liu je rekao: - Kvalitet dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata može igrati ključnu ulogu u modulaciji dugoročne promene težine.
- Samo dijete sa malo ugljenih hidrata koje su naglašavale visokokvalitetne proteine, masti i ugljene hidrate iz celih žitarica i druge biljne hrane bile su povezane sa manjim povećanjem telesne težine.
Statistika pokazuje da je u Srbiji oko 30 procenata stanovništva gojazno.
Dijeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata ograničava unos ugljenih hidrata kao što su testenina, hleb i slatka hrana.
Prethodna istraživanja su sugerisala da dijete koje to čine mogu pomoći ljudima da izgube težinu i kontrolišu nivo šećera u krvi.
Najnovija studija, objavljena u "JAMA Netyork Open", analizirala je podatke od više od 123.000 odraslih da bi videla da li dijeta sa malo ugljenih hidrata utiče na gubitak težine.
Istraživači su pratili ljude na dijetama sa malo ugljenih hidrata koje su naglašavale ili proteine i masti zasnovane na mesu i rafinisane ugljene hidrate poput belog hleba ili biljnih proteina i zdravih masti.
Kilogrami su procenjivani svake četiri godine pomoću upitnika.
Oni koji su jeli najmanje rafinisanih ugljenih hidrata zabeležili su veći gubitak težine, a oni koji su jeli najviše dobili su najviše kilograma.
Razlike su bile veće kod ljudi koji su već bili gojazni, rekli su istraživači.
Dr Liu je rekao: - Pronašli smo različite veze sa promenama težine u tome što su dijete sa malo ugljenih hidrata koje naglašavaju unos visokokvalitetnih makronutrijenata iz zdrave biljne hrane bile povezane sa manjim povećanjem telesne težine.
- Dijete sa malo ugljenih hidrata koje naglašavaju proteine i masti životinjskog porekla ili rafinisane ugljene hidrate bile su povezane sa većim povećanjem telesne težine.
- Ovi porasti su bila očigledniji među mlađim, težim i manje aktivnim pojedincima.