OBARA HOLESTEROL I TOPI MASNE NASLAGE: Sezona je OVOG VOĆA koje važi za NAJZDRAVIJE

12.11.2021. 13:07
Piše:
Srbija Danas
Gojaznost / Izvor: Profimedia/ilustracija
Voće koje svi volimo može da pomogne u borbi protiv visokog holesterola i masnih naslaga

Holesterol je bitan za ljudsko telo jer podstiče stvaranje hormona u polnim i nadbubržnim žlezdama. Ipak, povišen holesterol može izazvati brojne probleme i bolesti srca i krvnih sudova.

Unosimo ga hranom, preko namirnica životinjskog porekla. Prosečno se dnevno unese 500 -1.000 mg egzogenog holesterola.

Holesterol može biti " loš" i " dobar". Lošim se naziva LDL holesterol jer on prenosi 75% masti (50% holesterola) u krvi i glavni je nosač holesterola. HDL holesterol je "dobar" jer sadrži 50% proteina i samo 20% holesterola.

KREKER TEST KOJI TRAJE SAMO 30 sekundi: Otkriva koliko tačno smete da pojedete ŠEĆERA a da se NE UGOJITE

KREKER TEST KOJI TRAJE SAMO 30 sekundi: Otkriva koliko tačno smete da pojedete ŠEĆERA a da se NE UGOJITE

IMA 74 GODINE I OSTAĆETE BEZ TEKSTA KADA VIDITE ŠTA RADI U 5 UJUTRU: Vera Matović otkrila kako održava liniju!

IMA 74 GODINE I OSTAĆETE BEZ TEKSTA KADA VIDITE ŠTA RADI U 5 UJUTRU: Vera Matović otkrila kako održava liniju!

Za borbu protiv ovih masnoća neophodno je da se zdravo hranite, kao i da budete fizički aktivni, ali naučnici su nedavno otkrili i da jedno voće značajno pomaže.

Reč je o jabukama, izuzetno bogatim pektinom - sastojkom koji daje gustinu voću kad ga ukuvavamo u džem ili slatko. Pektin je koristan zato što vezuje vodu i ograničava količinu masnoća koju ćelije mogu da apsorbuju. Zahvaljujući vlaknima, jabuke pomažu da se duže održi osećaj sitosti.

jabuke / Izvor: Profimedia

Jabuka i cimet „skidaju“ masnoće:

Istraživanja su pokazala da se uzimanjem samo pola kašičice cimeta na dan može smanjiti količina lošeg holesterola, može se poboljšati loša probava i smanjiti trigliceridi.

Za napitak su potrebni voda sa jabukom i cimetom – treba iseckati jabuku na kriške, dodati kašičicu cimeta i preliti prokuvanom ili filtriranom vodom i pustiti da odstoji sat do dva. Napitak se pije tokom dana kad god poželite.

Antioksidansi iz cimeta stabilizuju nivo šećera u krvi i smanjuju želju za ugljenim hidratima, ne podstiču pritom preterano lučenje insulina, što je važan faktor uspešnog mršavljenja. Jer, redovno „provociranje“ insulina pospešuje taloženje taloženje masnoća u telu, a kako kažu stručnjaci, upotrebom cimeta, lučenje insulina biće pod kontrolom, što će omogućiti topljenje masnih naslaga.

 

Piše:
Srbija Danas
12.11.2021. 13:07
Pogledajte više