Nepisano je pravilo da je nezdrava hrana najukusnija. Koliko god se trudimoj da je izbegnemo, često se nađe na našem jelovniku.
Verovatno ste i sami pretpostavili o čemu je reč, radi se o viršlama.
Namirnica koja je često na sniženju, a retko ko bi vam rekao da je štetna za čovekov organizam i da je odmah izbacite iz ishrane!
Najsporniji sastojak prerađevina, o kojem se u javnosti već godinama govori, jeste tzv. mašinski separisano meso (MSM) koje spada u najlošije, neku vrstu mesnog otpada.
- Ako neko prodaje salamu po ceni manjoj od 200 dinara za kilogram, jasno je da u njoj nema ni trunke mesa! U salami najviše ima tzv. mašinski separisanog mesa (MSM), odnosno samlevenih šija, trtica i leđa sa kostima, kao i ostataka antibiotika, hormona, koksidiostatika i teških metala. - upozorava doktor veterinarske medicine Miroslav Stojšić, za Alo!
Ako se opredelite za pileće ili ćureće viršle jer mislite da imaju manje masnoća, možda ste u pravu, ali svakako morate biti oprezni, jer proizvođači obično umesto masnoće u viršle dodaju so. Recimo, ćureće viršle imaju 2 grama zasićenih masnoća i 99 kalorija, ali imaju 500 mg soli, dok pileće imaju čak 600 mg soli, što je gotovo trećina preporučenog dnevnog unosa. Još ako dodate kečap, senf i majonez, količina unete soli se još uvećava.
Vrlo je teško naći viršle koje su napravljene od mesa organski uzgajanih životinja koje nisu primale antibiotike ni hormone.