Kada je zdravlje u pitanju, postoji nekoliko stvari na koje moramo da obratimo pažnju, a pranje povrća je definitivno jedno od njih.
Naročito na zelenom, lisnatom povrću može se naći mnoštvo bakterija, prljavštine i hemikalija, a ukoliko ih ne operete dobro, postaju toksični po organizam.
S obzirom na to da ispiranje pod mlazom vode često nije dovoljno, nutricionistkinja Nataša Đukić ima savet kako to pravilno da uradite:
1. Potrebna je čista sudopera/posuda
2. Napuniti sudoperu/posudu hladnom vodom
3. Potopite povrće u vodu i blago trljajte prstima kroz listove
Ukoliko operete listove zelenog povrća samo ispod mlaza vode, nećete uspeti da uklonite svu prljavštinu koja se nalazi na njima, a naročito sitne insekte koji nisu vidljivi na prvi pogled.
4. Ukoliko je voda previše prljava, isprati povrće u dve vode
5. Povrće položite na čistu krpu kako bi se što pre osušilo
6. Začinite, pripremite i uživajte