Treba razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije sve voće jednako bogato šećerom.
Voće, kao što je jabuka sigurno je zdravije od čokoladice, ali da li su i četiri jabuke dnevno, pet ili deset? Može li previše voća biti nezdravo?
- Definitivno može - odgovara nemački doktor Karsten Lekutat.
Voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko.
- Fruktoza je na kraju krajeva ipak šećer, sa svim problemima koji iz previše šećera proizlaze - kaže on.
Jedna jabuka vas čini zdravim, tri često rezultiraju masnom jetrom, objašnjava. Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. U stvari, kaže Lekutat, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posledica previše fruktoze.
- Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od pomorandži ili šumskog voća - objašnjava nutricionista Antje Gal.
Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan. Povrće pritom ima prioritet. Na primer, dva komada voća, tri povrća.
- Sveže voće je bolje od procesuiranog - napominje Lekutat i dodaje da je u voćnom soku, voće visoke koncentarcije i brže dospeva u krvotok, zbog čega dr Lekutat nije pobornik soka od pomorandže ujutru.
Unos voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi da započne dan sokom od pomorandže, mora i da vežba da potroši uneseni šećer.