Koren rena koji je pomalo ljutkast sadrži važan sastojak - singrin, ali i kumarine, fenole, eterično ulje, aspargin, peroksidazu, smolu, skrob i saharide.
Zbog svih ovih sastojaka, ren je idealan za zdravlje, posebno kada su respiratorni problemi u pitanju.
Ren može da se kupi na pijaci tokom cele godine, a u zavisnosti od problema koji imate, konzumirajte ga na sledeće načine:
Ukoliko želite da očistite svoja pluća, bilo da ste pušač ili nepušač, pripremite čaj od rena.
Deset grama narendanog korena rena prelijte sa dva decilitra ključale vode. Prekrijte čaj i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
Tako spremljen napitak treba piti dva do tri puta dnevno u malim šoljicama.
Ako imate astmu, savetuje se da sa skuvate šolju jabukovog sirćeta i četiri kašike narednanog rena, kako biste ublažili simptome.
Kada ren razmekša tokom kuvanja u sirćetu, treba ga procediti, i dobijenoj količini rena dodati istu količinu meda. Dobijenu smesu lagano kuvati dok se zgusne, a onda ostaviti da se kaša ohladi.
Ovakva smesa od rena uzima se po malo ujutru i uveče.
Ukoliko vas muči kašalj, ili teško dišete, napravite smesu od jedne kašičice sveže narendanog rena pomešanog sa jednom kašičicom meda.
Ovu mešavinu uzimajte svako jutro na prazan želudac, u narednih mesec dana.