Problemi sa želucem, mučnine, migrene... Evo kako sve EMULGATORI i ADITIVI utiču na zdravlje!
29.10.2021.10:08
Piše:
Srbija Danas
Nije na odmet znati...
- Obični proizvodi pomoću brojnih veštačkih boja, konzervansa, zgušnjivača, emulgatora postaju privlačniji izgledom i ukusom.
Preterana konzumacija takvih proizvoda koji sadrže štetne materije može da naškodi zdravlju, zato je čitanje sitnih slova na deklaraciji nužno, jer jedino tako možemo da otkrijemo što stvarno jedemo - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i otkriva koji aditivi utiču i na koji način na naše zdravlje:
ZORANNAH SKINULA NADOGRADNJU, FANOVI U ŠOKU! Ovako izgleda njena PRIRODNA KOSA! (FOTO)
Dodaci koji nisu štetni, ali ih treba unositi što manje:
Pojačivači boja kao što su karamel ili crni ugalj: E100, 101, 103, 104,105, 111, 121, 130, 132, 140, 151, 152, 160, 161, 162, 170, 174, 175, 180.
Konzervansi kao što su sirćetna kiselina ili so: E200, 201, 202, 203, 236, 237, 238, 260, 261, 263, 270, 280, 281, 282, 290
Antioksidansi kao što je askorbinska kiselina: 300, 301, 303, 305, 306, 307, 308, 309,
Regulatori i emulgatori kao što je lecitin: 322, 325, 326, 327, 331, 332, 333, 334, 335, 336, 337,
Regulatori kiselosti i stabilizatori kao što su vinska ili limunska kiselina: 382, 400, 401, 402, 403, 404, 405, 406, 408, 410, 411, 413, 414,
Zgušnjivači: 420, 421, 422,
Emulgatori, zgušnjivači i sredstva za želiranje: 440, 471, 472, 473, 474, 475, 480.
Sumnjivi dodaci
E125, 141, 150, 153, 171, 172, 173, 240, 241.
Opasni dodaci:
E102, boja Tartrazin – Ovaj aditiv je zabranjen u Austriji i Norveškoj, izaziva alergije i astmu
110, boja Sunset žuta FCF (Oranž žuta S) – Može da pogorša astmu i izazove alergije
120, boja, Košenila, karminska kiselina, karmin – Potencijalno izaziva alergije
124, Ponso 4R (Košenila crvena A) – Ovaj aditiv je zabranjen u Norveškoj i Sjedinjenim Američkim državama
Dodaci koji su potencijalno štetni za zdravlje i šta izazivaju:
Problemi s crevima: E220, 221, 232, 224
Problemi s probavom: E338, 339, 340, 341, 450, 461, 463,465, 466, u pakovanom sladoledu E407
Kožne bolesti: E230,231,232,233
Uništava vitamine: B12, E220.
Povećava holesterol: E320,321
Nadražuje živce: E311, 312.
Posebnu pažnju obratite na sledeće proizvode: E123 i E110 u gumenim bombonama, pudingu sa šlagom u plastičnim čašicama, zaleđenoj ribi, topljenim sirevima za mazanje, pudingu od vanile, a E102 i E110, u gotovim sosevima raznih vrsta.
Konzervansi označeni od E200 do E290 mogu uzrokovati dole nabrojane zdravstvene probleme, odnosno negativne posledice: