Ovaj kolač, u obliku u kom se danas konzumira, prisutan je na trpezama širom Italije već decenijama, ali su njegovi koreni u Milanu. Prvi put se „slatki hleb“ spominje još u doba Rimskog carstva. Postoji više legendi o nastanku ovog kolača, ali jedna od najuverljivijih, i najromantičnijih, je da je jednom prilikom mladi pekar bio primoran da na brzinu smisli desert od sastojaka koje je već imao u kuhinji, i da je tom prilikom nastao panettone.
Pravu popularnost ovaj božićni kolač stiče nakon Prvog svetskog rata zahvaljujući milanskom pekaru Anđelu Moti, po kome je kompanija, koja i danas proizvodi najukusnije italijanske božićne kolače, dobila ime.
Pored bogatih ukusa Mota je izmenio i tradiciju pravljenja panettonea terajući testo da „raste“ čak tri puta. Danas su ovi svetski poznati božićni kolači izuzetno lagani, prijatne teksture koja se topi u ustima. Ovaj božićni kolač danas možete pronaći širom sveta, ali ako Vas put nanese u Milano, verujemo da ćete nakog prvog zalogaja originalnog italijanskog panettonea shvatiti zašto se panettone vezuje baš za ovaj grad.
Za naš portal baka Jela je otkrila kako izgleda originalni recept za ovaj slatkiš pun suvog voća.
Potrebno je:
Priprema:
Razmutiti kvasac u malo vode, pa dodati šećer. Kad nadođe sipati u vanglu, dodati jaje, mleko, ulje, seckan maslac, koricu limuna, muskatni oraščić, brašno, so, a zatim suvo voće sečeno na kockice. Zamesiti testo pa ga pokriti da odmori 30 minuta. Istresti na sto, posuti malo brašnom, malo ga razvući pa uviti u rolnicu i staviti u pleh. Odmoriti 20 minuta, premazati žumancetom i peći 45 minuta na 200 stepeni. Posuti prah šećerom. Ohlađen seći i služiti posle ručka.