Ovo jelo je Jovanka Broz spremala Titu: Recept za preukusne BRIONSKE ĆUFTE, pripremaju se brzo i jednostavno

13.02.2024. 11:16
Piše:
Srbija Danas
Ćufte / Izvor: Profimedia
Ovaj recept je danas omiljen među brojnim domaćicama.

Iako su bili u prilici da uživaju u umeću najboljih kuvara sveta, Josip Broz Tito i njegova supruga su u trenucima odmora sami pravili omiljene specijalitete.

Recept Jovanke Broz za brionski krompir sa ćuftama Tito je obožavao.

Recept koji je GODINAMA u PORODICI - Kolač sa jabukama po receptu iz bakine kuhinje (VIDEO)

Recept koji je GODINAMA u PORODICI - Kolač sa jabukama po receptu iz bakine kuhinje (VIDEO)

OBJAŠNJENO - Evo zašto PRAVOSLAVNI sveštenici NOSE BRADU, a katolički ne, postoji više razloga

OBJAŠNJENO - Evo zašto PRAVOSLAVNI sveštenici NOSE BRADU, a katolički ne, postoji više razloga

Dobar je za DIJABETIČARE, SMANJUJE ŠEĆER i smiruje uznemiren stomak - Začin koji ne treba zaobilaziti, veoma je zdrav

Dobar je za DIJABETIČARE, SMANJUJE ŠEĆER i smiruje uznemiren stomak - Začin koji ne treba zaobilaziti, veoma je zdrav

Budući da je reč o jelu koje se priprema brzo i jednostavno, recept Jovanke Broz danas je omiljen među brojnim domaćicama.

Sastojci neophodni za brionski krompir sa ćuftama su: 

Kilogram krompira, 500 grama mlevenog mesa, 2 jajeta, 150 grama slaninice, 250 grama rendanog kačkavalja, 2 glavice crnog luka, 2-3 čena belog luka, 50 grama maslaca, pola šolje ulja, tomatino, origano, biber, vegeta i so.

Prvi korak podrazumeva da se pomešaju mleveno meso, crni i beli luk iseckani na sitne kockice, dva jajeta, 150 grama sitno seckane slaninice. Na kraju se doda kašičica vegete i kašičica bibera.

so, biber / Izvor: Profimedia

Dobijena smesa se oblikuje i ostavi da odstoji pola sata.

U drugoj posudi umutiti pakovanje tomatina, 50 mililitara ulja i kašičicu origana.

Krompir skuvati i pasirati, pa dodati 50 grama margarina, rendani sir, malo soli. Sipati u vatrostalnu posudu, zatim preliti tomatinom i na kraju poređati na vrh ćufte koje smo oblikovali.

Peći u rerni pola sata na 180 stepeni, posuti rendani kačkavalj i vratiti da se dopeče još 15 minuta.

Zanimljiv je podatak da je recept Jovanke Broz star više od jednog veka, budući da ga je ona još u mladosti naučila od svoje majke.

Srbija Danas/Jutjub

 

Piše:
Srbija Danas
13.02.2024. 11:16
Pogledajte više