Priprema domaćeg hleba je izuzetno zadovoljavajući proces koji ne samo da rezultira ukusnim hlebom, već i ispunjava dom sa mirisom sveže pečenog testa.
Nutricionisti savetuju da se hleb uvek pravi kod kuće kako bi se izbegli opasni aditivi koji mpgu ugroziti zdravlje. Zato nam baka jela danas donosi recept za hrskavi domaći hleb.
Potrebno je:
Priprema:
U vanglicu izmrvite kvasacl, dodate malo mlake vode i 1 kašičicu šećera. Dodajte i malo brašna i izmešajte. Ostavite da se kvasac aktivira.
Dodajte ostatak vode i brašna, zatim malo soli i zamesitete glatko testo - ono je malo tvrđe i tako treba. Pokrijte da odmori 30 minuta na sobnoj temperaturi. Jos malo ga obradite i neka odmori još 10 minuta.
U korpu stavite krpu i malo brašno na nju, pa stavite testo na krpu i pritisnite rukama. Pokrjite folijom i krpom. Posle 10 minuta zasecite nožem dublje hleb i ostavite još 10 minuta. Rernu ugrejte na 220 stepeni C i pecite hleb 50 minuta.