Recepti sa piletinom i pirinčem su uvek popularni i poželjni, a kombinacija ove dve namirnice ne ostavlja nikoga ravnodušnim.
Pilav sa piletinom i povrćem je starinsko, tradicionalno jelo koje ne zahteva puno veštine i vremena, a veoma je ukusno i zasitno.
Upravo jedan takav podelila je Marija, poznatija na Instagramu kao mama Mara i odmah dobila pregršt komentara da se njen recept mora isprobati.
- 300 gr pirinča (oblo zrno)
- 2 pileća mala filea (možete staviti batak, karabatak)
- 1 praziluk
- 2 srednje šargarepe
- So, biber, aleva paprika, vegeta, peršun, majčina dušica ko voli
- Činijica smrznutog povrća po želji ili svežeg
- 2 pileće kocke za supu
- Zelena salata i mladi luk
Piletinu isecite na kocke srednje večine, pa ih stavite u šerpu sa vodom da se kuvaju na umerenoj temperaturi.
Dok se piletina kuva pripremite ostale sastojke.
Sitno iscekajte povrće. Kuvanu piletinu izvadite iz vode i odložite je u drugu posudu.
U šerpu sipajte malo ulja, pa praziluk i šargarepu popržite zajedno, a onda dodajte piletinu, pirinač, i ostatak. Začinite po ukusu solju i biberom.
Kada piletina počne da rumeni, a pirinač da dobija providnu boju, nalijte vodu u šerpu da ogrezne, i ostavite da se krčka na umerenoj temperaturi.
Kada je pirinač na pola gotov, pilav preručite u pouljenu posudu za pečenje i stavite da se peče na 180 stepeni oko pola sata.
Gotovo jelo pospite svežim peršunom i poslužite.