Američka fondacija srca kaže da konzumacija ribe s visokim udelom omega-3 masnih kiselina dva puta nedeljno može dovesti do boljeg kardiovaskularnog zdravlja.
I dok većini na pamet padaju tuna i losos, riba najbogatija hranjivim materijama zapravo je manja.
Profesor nutricionizma na Harvardu Kristofer Golden kaže da uključivanje manje ribe i školjkaša u ishranu može pomoći da povećamo unos omega-3 masnih kiselina, ali i cinka, gvožđa i vitamina B12.
Još jedna prednost konzumacije manje ribe je to što tako jedemo celu ribu, uključujući kožu i kosti, odnosno delove bogate kalcijumom i vitaminom D.
"Male ribe su najbolji izvor hranjivih materija", ističe Golden za MSNBC.
Golden preporučuje haringe, skušu, srdelu, inćune, ali i dagnje, kamenice i Jakobove kapice.
"Ako jedete manju ribu, unosite manje količine žive. Mnoge manje ribe i školjkaši takođe se mogu naći u konzervama, što ih čini prikladnima za skladištenje i jeftinijima od sveže ribe", dodao je.
"Sa sardinama ne možete pogrešiti. To je riba koja je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, a jeftina je", zaključuje.