Osim što je ukusna, i može biti odličan dodatak svakom jelu, u vidu začina ili priloga, paprika je takođe veoma zdrava.
Mnogi ne znaju da je i te kako bogata vitaminima, a evo šta je još izdvaja od ostalog povrća:
- Slatka paprika sadrži impresivnu listu hranljivih materija za koje je otkriveno da imaju lekovita svojstva. Za razliku od ljutih paprika, slatka paprika ima manje kalorija i masti. Sto grama obezbeđuje samo 31 kaloriju. Slatka paprika sadrži malu količinu alkaloidnog jedinjenja, kapsaicina, koji blagotvorno deluje na zdravlje. Rane laboratorijske studije, na eksperimentalnim sisarima, ukazuju na to da kapsaicin ima antibakterijska, antikancerogena, analgetska i antidijabetička svojstva - kaže nutricionistkinja Nataša Đukić i dodaje:
- Sveže paprike, crvene ili zelene su bogat izvor vitamina C. Ovaj vitamin je u visokim dozama koncentrisan, naročito u crvenim paprikama. Sto grama crvene paprike obezbeđuje oko 213% naših dnevnih potreba za vitaminom C. Vitamin C je moćan antioksidans rastvorljiv u vodi. Unutar ljudskog tela, poteban je za sintezu kolagena. Takođe sadrži veće količine vitamina A. Sto grama slatke paprike obezbeđuje 100% dnevnih potreba za vitaminom A. Pored toga, antioksidativni flavonoidi, kao što su alfa i beta karoteni, lutein, zeaksantin i kriptoksantin takođe se nalaze u njima. Zajedno, ove antioksidativne materije u slatkim paprikama pomažu u zaštiti tela od štetnog dejstva slobodnih radikala, nastalih tokom stresa i bolesti - navodi Nataša i nastavlja:
- Slatka paprika ima visok nivo esencijalnih minerala. Neki od glavnih minerala u njemu su gvožđe, bakar, cink, kalijum, mangan, magnezijum i selen. Mangan koji telo koristi kao ko-faktor antioksidacijskog enzima je super oksid dismutaze. Selen je antioksidans u tragovima, koji deluje kao ko-faktor enzimu, superoksid dismutazi.