Da biste vodili zdrav život, važno je razmišljati o tome šta ulazi u vaše telo. Zdrava ishrana može pomoći u prevenciji bolesti, podići energiju, poboljšati raspoloženje, poboljšati varenje i uticati na održavanje normalne kilaže i prevencije gojaznosti. Jedan od najboljih izbora mesa i proteina za dobro zdravlje je riba.
Većina vrsta ribe ima i vitamine i minerale koji pomažu vašem telu da funkcioniše najbolje što može. Neki od vitamina u ribi uključuju vitamin B2, koji može pomoći u smanjenju upale nerava. Riba je bogata kalcijumom i fosforom, i odličan je izvor minerala, kao što su gvožđe, cink, jod, magnezijum i kalijum.
Masne vrste se ponekad smatraju najzdravijim. To je zato što masne ribe, uključujući lososa, pastrmke, sardine, tunjevine i skuše, imaju više hranljivih materija na bazi masti. Ovo uključuje vitamin D, nutrijent rastvorljiv u mastima, koji nedostaje mnogim ljudima.
Masna riba se takođe može pohvaliti omega-3 masnim kiselinama, koje su snažno povezane sa smanjenim rizikom od mnogih bolesti. Da biste zadovoljili svoje potrebe za omega-3 masnim kiselinama, preporučuje se da jedete masnu ribu najmanje jednom ili dva puta nedeljno. Ako ste vegan, odlučite se za omega-3 suplemente napravljene od mikroalgi.
Utiče na prevenciju kardiovaskularnih bolesti
Omega-3 masne kiseline zaslužne su za čiste arterije. Takođe, zadužene su da krvni pritisak bude optimalan i reguliše nivo triglicerida. Odličan način da organizmu obezbedimo ovu hranljivu materiju je da konzumiramo ribu. Ako lekar kaže da je potrebno povećati unos omega-3 masti, u ishranu treba uvesti i riblje ulje. Riba ima veliki uticaj i smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti.
Može poboljšati zdravlje mozga
Funkcija vašeg mozga često opada sa starenjem. Dok je blagi mentalni pad normalan, postoje i ozbiljne neurodegenerativne bolesti poput Alchajmerove bolesti. Mnoge opservacione studije, poznatih naučnih centara, pokazuju da ljudi koji jedu više ribe imaju sporije stope mentalnog opadanja . Studije takođe otkrivaju da ljudi koji jedu ribu svake nedelje imaju više sive materije - glavnog funkcionalnog tkiva vašeg mozga - u delovima mozga koji regulišu emocije i pamćenje.
Može smanjiti rizik od autoimunih bolesti
Autoimune bolesti poput dijabetesa tipa 1 nastaju kada vaš imuni sistem greškom napadne i uništi zdrava telesna tkiva. Unos ribe takođe može smanjiti rizik od reumatoidnog artritisa i multiple skleroze.
Koji metod pripreme bi trebalo da izaberete?
Riba je zdrava hrana koja je odličan dodatak svakoj ishrani. Međutim, vrsta ribe, način kuvanja, dužina kuvanja i ulje za kuvanje koje koristite mogu uticati na sadržaj nutritijenata ribe koju jedete. Sve u svemu, najzdravije metode kuvanja ograničavaju gubitak zdravih omega-3 masti, zadržavaju najviše hranljivih materija i minimalizuju stvaranje štetnih jedinjenja. Uopšteno govoreći, kuvanje na pari je najbolji način pripreme ove namirnice.