Više puta smo čuli za pozitivna dejstva jabukovog sirćeta po zdravlje, ali malo ko zna za japansko umeboši sirće koje je istovremeno i začin i prirodni lek. Ovo sirće se sve češće može naći na policama kuhinja širom sveta, kako zbog ukusa, tako i zbog zdravstvenih prednosti.
Umeboši sirće se priprema specijalnim postupkom kiseljenja umeboši, japanskih šljiva i predstavlja izuzetno alkalnu namirnicu, koju su prema verovanjima u lekovite svrhe koristili samuraji. Umeboši je vrsta japanske šljive koja je po karakteristikama sličnija kajsiji. Sirće se pravi tako što se japanske šljive pomešaju sa listovima šisoa (japanske koprive) i kombinuju sa morskom solju. Ovi sastojci prolaze kroz jednogodišnji proces mlečne fermentacije, zbog čega ćete takođe moći da uživate u blagodetima fermentisane hrane ako konzumirate ovu namirnicu.
Kako se koristi umeboši sirće:
Služi kao začin za salate i čorbe, sosove, prelive, a upotrebljava se i pri pripremi turšije. Kod probavnih smetnji može se upotrebljavati u svojstvu napitka, tako što jednu kašičicu sirćeta sipate u čašu vode, promešate i popijete.
Napomena: Pre upotrebe sirćeta u lekovite svrhe posavetujte se sa svojim lekarom!