Zajedno sa probioticima i enzimima za varenje, fermentirani proizvodi poput kimčija, kombuhe, jogurta, kefira i sirovog kiselog kupusa odličan su način za povećanje dobrih mikroba u crevima. Ovo zauzvrat pomaže jačanju imunološkog sistema.
Ishrana bogata vlaknima nahraniće i one dobre male radnike. Uz ovu super zapanjujuću korist, postoji i ogroman bonus na vatreni napitak napravljen od kurkume. Kurkuma je poznata po tome što deluje protivupalno.
Vatreni oksimel
Ovo piće je sladak tonik koji podstiče imunološki sistem sa moćnim sastojcima koji su poznati po svojim svojstvima stimulacije imunološkog sistema: jabukovo sirće, beli luk, ren, đumbir, luk, med i začinsko bilje.
Postoje brojne varijacije ovog koncepta, na primer ono što obično koristim kada osetim blagu iritaciju grla: med sa pasiranim čenom belog luka i biberom. Originalni recept napravila je Rouzmari Gladstonun 1970 -ih. NJena vizija je bila da nauči umetnost razmišljanja o hrani kao leku. Vatreni napitak potiče iz klase tonika oksimela Grka i Perzijanaca koji su u svom najosnovnijem obliku sirće i med. „Oki“ = kiselina i „mel“ = med.
Koje su prednosti vatrenog oksimela?
Recept
Sastojci:
Stavite đumbir i ren na dno 1-litarske tegle ili slične staklene posude koja se može zatvoriti. Dodajte beli luk, ruzmarin, čili, biber u zrnu, cimet; zatim dodajte komadiće limuna i narandže, pritiskajući nadole da se sastojci sabiju. Dodajte sirće, dodajući još po potrebi da potpuno potopite sastojke i napunite teglu. Zatvorite teglu (ako koristite metalni poklopac, stavite komad papira između tegle i poklopca da biste sprečili korozivnu reakciju sa sirćetom). Čuvati na hladnom i tamnom mestu, mućkajući nekoliko sekundi svaki dan ili dva, najmanje 3 nedelje i do 6 nedelja.
Procedite kroz gazu ili sitno sito; odbaciti čvrste materije. Umešajte med. Čuvati u zatvorenoj ambalaži u frižideru do 1 meseca.