Navikli smo da voću i (nekom) povrću skidamo koru verujući da tim činom skidamo sloj na kom se najviše zadržavaju pesticidi, međutim to i nije baš ispravno!
Otklanjanjem kore odstranjujemo deo koji je zapravo prepun hranjivih materija - vitamina, minerala i drugih korisnih biljnih jedinjenja.
Umesto da ih gulimo, treba samo dobro da ga operemo.
- Jabuka sa korom sadrži čak do:
od one koja je oljušćena. Čak 30 posto ukupne količine vlakana u povrću se može naći upravo u kori i ljusci - tvrdi nutricionistkinja Jasna Vujačić.
Neoguljeno voće održava sitost i zdravlje
Osim što je riznica vitamina i minerala, kora voća i povrća može smanjiti glad i pomoći vam da duže zadržite osećaj sitosti. Razlog tome je visok sadržaj vlakana u kori. Vlakna takođe služe kao hrana probiotskim bakterijama koje žive u našim crevima. Kada se ove bakterije hrane vlaknima, one proizvode kratkolančane masne kiseline, za koje se smatra da dodatno pojačavaju osećaj sitosti.
Voće i povrće, naročito njihovi spoljašnji delovi, sadrže antioksidanse, korisna biljna jedinjenja koja mogu smanjiti rizik od nekoliko bolesti.
– Glavna funkcija antioksidanasa je borba protiv nestabilnih molekula poznatih kao slobodni radikali. Kada nivo slobodnih radikala postane previsok, oni mogu izazvati oksidativni stres, koji na kraju može naštetiti ćelijama i povećati rizik od srčanih oboljenja, određenih vrsta karcinoma, Alchajmerove bolesti...
Pesticidi se mogu naći na konvencionalno uzgojenom voću i povrću, i nije tajna da ih najviše ima na kori. Zato se sve voće i povrće mora prati, a neko se i guli.
– Iako se čini da je guljenje voća i povrća nešto efikasniji način uklanjanja pesticida od samog pranja, razlika je verovatno premala da bi napravila pravu razliku – zaključuje Jasna Vujačić.
Neke kore su nejestive
Određene kore od voća ili povrća su teške za konzumiranje ili jednostavno nejestive.
Na primer, kore avokada i dinje se smatraju nejestivim, bez obzira na to da li se konzumiraju kuvane ili sirove. Kore od voća i povrća poput ananasa, banane, luka i celera mogu imati čvrstu teksturu koju je teško žvakati i probaviti. Ove kore je generalno najbolje uklanjati i ne jesti. Agrumi takođe imaju žilavu i gorku koru koju je teško konzumirati sirovu. Uglavnom ih je najbolje konzumirati kao koricu, skuvati ili jednostavno odbaciti.