Zeleno voće i povrće jača imunitet, ljubičasto umiruje: Evo kako ostale boje utiču na zdravlje

23.02.2020. 13:31
Piše:
Srbija Danas/Novosti
Voće / Izvor: Profimedia
Utiče na organizam.

Insistiranje na tome da voće i povrće na trpezi bude ne samo raznovrsno već i zastupljeno po bojama, ima svoje razloge. Svaka boja, naime, ima čitav spektar delovanja na organe i organizam u celini, ističu stručnjaci.

Oprez: Ovo su posledice nedostatka vitamina A!

Oprez: Ovo su posledice nedostatka vitamina A!

UOČAVATE PROMENE NA JEZIKU? Nije bezazleno - Moguće je da imate neku od OVIH BOLESTI

UOČAVATE PROMENE NA JEZIKU? Nije bezazleno - Moguće je da imate neku od OVIH BOLESTI

3 NAPITKA KOJA NE SMETE PITI AKO VAS MUČE UPALE: Opasno kad vas bole zglobovi!

3 NAPITKA KOJA NE SMETE PITI AKO VAS MUČE UPALE: Opasno kad vas bole zglobovi!

Zeleni brokoli, spanać, salata, grašak, kelj, jabuke i kruške, primera radi, jačaju imunitet. Obiluju zelenim hlorofilom koji štiti od kancerogenih bolesti, dok je folna kiselina izuzetno važna za rast i regeneraciju ćelija.

Za trudnice je od posebne važnosti, jer utiče na zdrav i pravilan razvoj nervnog sistema ploda. Na kraju, ne manje važno, zeleno ublažava ljubavnu bol, a daje snagu i nadu za nove početke.

Ljubičasto, plavo i crno voće i povrće deluju smirujuće i štite srce, pa su patlidžani, grožđe, borovnice, šljive i sveže smokve pravi izbor. Ljubičaste i plave vrste su snažni antioksidansi.

Istovremeno snižavaju holesterol i krvni pritisak, podstiču bolji protok krvi, rad kapilara, deluju antibakterijski i protivupalno, podstiču proizvodnju insulina i smanjuju izlučivanje histamina. Uz to, opuštaju i smiruju, naročito u slučaju agresivnosti i razdražljivosti.

Šljive / Izvor: Profimedia/ilustracija

Crveni paradajz, paprika, malina, jagoda i višnja štite od karcinoma i podstiču na aktivnost. Bogatstvom likopena neutrališu slobodne radikale koji uništavaju ćelije organizma.

Snižavaju holesterol i podstiču bolji protok krvi, pa tako sprečavaju nastanak arteroskleroze i bolesti srca. Štite vezivno tkivo i kožu oštećenu sunčanjem, a podstiču i na aktivnost i stvaralaštvo.

Narandžasto i žuto štite od UV zračenja, ali i depresije. Zato šargarepu, breskvu, žute paprike, bundevu, ananas i pomorandžu treba što više jesti u svako doba.

Plodovi u ovoj boji korisni su u borbi protiv slobodnih radikala, jačaju imunitet i štite od infarkta. Osim toga, čuvaju ćelije kože od prevremenog starenja, jačaju nerve i vraćaju narušenu emotivnu ravnotežu. Žuto je dobro i za bolju koncentraciju.

PRETI VAM INFARKT: Evo kako ćete ZNATI da vam predstoji OVO STANJE, ovo je JASAN ZNAK!

PRETI VAM INFARKT: Evo kako ćete ZNATI da vam predstoji OVO STANJE, ovo je JASAN ZNAK!

NAJMOĆNIJA PRIRODNA POMOĆ ZA DIJABETES: Ovaj ZAČIN uvrstite u ishranu i REŠIĆETE brojne TEGOBE!

NAJMOĆNIJA PRIRODNA POMOĆ ZA DIJABETES: Ovaj ZAČIN uvrstite u ishranu i REŠIĆETE brojne TEGOBE!

Ustanovljena četiri tipa starenja: Otkrijte kom pripadate

Ustanovljena četiri tipa starenja: Otkrijte kom pripadate

PRIRODNI LEK: Biljke za vene pomažu, a OVO je jedna od najboljih!

PRIRODNI LEK: Biljke za vene pomažu, a OVO je jedna od najboljih!

Prepoznajte na vreme: Pet simptoma gljivične infekcije

Prepoznajte na vreme: Pet simptoma gljivične infekcije

 

Piše:
Srbija Danas/Novosti
23.02.2020. 13:31
Pogledajte više