Iako po nazivu asocira na pastrmku, ovo jelo nema nikakve veze ni sa tom, niti bilo kojom drugom ribom.
Izgleda da je ime dobila po pastrmi - dimljenom ovčijem mesu, koje se nekad koristilo u pripremi pastrmajlije.
"Hrana je sve ono što smo mi. Ona je dodatak osećaju nacionalne i etničke pripadnosti, tvoje lične istorije, istorije tvog kraja, tvoje regije, plemena, čak i tvoje bake. Nerazdvojiva je od tvojih korena" - mudra je izreka jednog kuvara.
Po tradicionalnom makedonskom receptu za pastrmajliju je potrebno:
Nadev :
Priprema:
Od navedenih sastojaka zamesiti mekše testo i dobro obraditi da bude glatko. Ostaviti da odmori 30 minuta pokriveno.
Istresti testo na sto pa podeliti u manje loptice obraditi rukama i pokriti 10 minuta. Meso iseći na što sitnije, pobiberiti posoliti, dodati papriku i peršunov list..
Izmešati. Po pravilu ovo treba napraviti bar sat vremena ranije.. Loptice razvući u manje čamce pa u sredinu poređati meso. Po želji može se dodati i malo kačkavalja.
Na kraju dodati malo masti. Ukoliko koristite slaninu, nije neophodno dodavati ulje jer će ona pustiti svoju mast.
Pokriti opet 10 minuta premazati iivice uljem i peči na 200 stepeni C oko 30-40 minuta. Na peći na drva na velikoj temperaturi oko 15 minuta.
Prijatno!