clear sky
20°C
13.05.2024.
Beograd
eur
117.1197
usd
108.716
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

JEDNOSTAVNO

JEDETE sve dok vas STOMAK NE ZABOLI? Isprobajte ovaj napitak i rešite se prejedanja za sitne pare!

28.04.2024. 10:11
Piše:
Srbija Danas/Republika
prejedanje
prejedanje / Izvor: Shutterstock

Svima koji su skloni prejedanju preporučuje se da popiju ovo.

Nedeljni ručkovi, slave ili praznični obroci su u srpskim kućama često obilni i bogati, što može izazvati niz probavnih tegoba poput nadutosti, gasova i uopšte težine u stomaku. Kako bi se olakšalo varenje i ublažili ovi neugodni simptomi, često se preporučuje čaj od nane.

Nana, koja je bogata aktivnim sastojcima poput mentola, mentona i limonena, poznata je po svojim blagotvornim efektima na probavu. Mentol, na primer, deluje kao relaksant mišića, opuštajući gastrointestinalne mišiće i smanjujući mogućnost grčeva i nelagodnosti. Takođe, nana ima antiinflamatorna svojstva koja mogu smiriti iritaciju digestivnog trakta i ublažiti upalu, što može rezultirati smanjenjem nelagodnosti nakon obroka.

nana
nana / Izvor: Profimedia

Osim toga, konzumiranje čaja od nane može podstaći lučenje pljuvačke, što je ključno za početak procesa varenja. Takođe može poboljšati cirkulaciju žuči, što je važno za razgradnju masti u hrani. Sve ove karakteristike čine čaj od nane izvrsnim izborom za olakšanje probavnih tegoba nakon obilnih obroka.

Najbolji način za spremanje čaja od nane

Priprema čaja od nane je jednostavna. Potrebno je samo preliti osušene ili sveže listove mente vrućom vodom i ostaviti da odstoji nekoliko minuta kako bi se aktivni sastojci oslobodili. Po želji, čaj se može zasladiti medom ili dodati malo limuna radi poboljšanja ukusa.

Srbija Danas/Srećna Republika/Prenela: T.O.