Skip to main content
buba volkswagen

Kinezi su zaista oživeli "Bubu", šta će na to reći Volkswagen? (FOTO)

foto: Twitter/sakriosamime
"Buba" jednostavno odbija da izumre.

Originalna Volkswagenova "Buba" pravila se duže od pola veka, a koliko je taj automobil bio popularan, pokazuje odluka nemačkog proizvođača da ga obnovi u osvit 21. veka.

Ipak, automobilska industrija se znatno promenila u odnosu na period kada je nastala prvobitna "Buba", pa nova verzija nije doživela ni približan uspeh kao orginal, zbog čega je Volkswagen 2019. nakon dve generacije ugasio ovaj model.

Međutim, vanvremenski dizajn "Bube" postao je deo kolektivne svesti ljubitelja automobila, pa interesovanje za njegovim zaobljenim linijama ne prestaje ni danas.

O tome svedoči najnoviji pokušaj kineskog proizvođača Great Wall da još jednom oživi ovo vozilo. Protekle sedmice su objavljeni dizajnerski crteži, a sada i fotografije kineske kopije "Bube", koja je imala premijeru na aktuelnom sajmu automobila u Šangaju.

Osim prepoznatljivog dizajna, reinkarnirana "Buba" nema veze sa Volkswagenom i nosi oznaku ORA Punk Cat (brend ORA u imenima svojih automobila obavezno sadrži reč "mačka").

Za razliku od originala, Punk Cat ima 4 vrata i električni pogon, dok je unutrašnjost takođe u retro stilu, uključujući volan koji podseća na onaj sa prvobitne VW "Bube".

Kineski proizvođač za sada nije objavio tehničke detalje ovog automobila, a nije poznato ni kada će početi prodaja.

Izvesno je, međutim, da će prodaja biti ograničena na kinesko tržište, ali postavlja se pitanje kako će Volkswagen reagovati na pojavu ovog vozila.

 

Vremenska prognoza
Fog
1 Beograd