Skip to main content
novi smart

Stigao je novi Smart – nikad veći i snažniji - električno vozilo ni nalik na prethodne modele! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Carscoops
Smart #1 označava početak nove, čisto električne ere poznatog automobilskog brenda.

Smart je predstavio potpuno novi model, električni krosover koji simbolično nosi oznaku #1, čime se najavljuje "novi početak" ovog proizvođača. Smart #1 je značajan odmak od onoga što je kompanija ranije nudila, jer je ovaj automobil dizajniran da privuče kupce novim izgledom i formom, praktičnošću, savremenim tehnologijama i čisto električnim pogonom.

Dizajn vozila je zasnovan je na Smart Conceptu #1 iz 2021. godine. Te sličnosti se protežu i na unutrašnjost, gde je velika pažnja usmerena na nove tehnologije, kao što je korisnički interfejs zasnovan na veštačkoj inteligenciji, koji obuhvata i glasovne komande.

Komandna tabla je očekivano potpuno digotalizovana, pa je osim centralnog 12,8-inčnog ekrana multimedijalnog sistema vozaču na raspoilaganju i 9,2-inčna digitalna instrument tabla.

Smart #1 ima i neke atraktivne dizajnerske elemente, kao što su vrata bez okvira, kao kod kupe vozila, zatim spoljne kvake na vratima koje se uvlače i panoramski stakleni krov.

Dužina automobila je 4,27 m, širina 1,82 m, a visina i 1,64 m, dok je međuosovinsko rastojanje izdašnih 2,75 m, što ovaj model čini najvećim Smartom do sada. Masa praznog vozila je 1.820 kilograma.

Smart #1 pokreće električni motor od 272 KS (200 kW) koji energiju dobija iz NCM (nikl, kobalt, mangan) baterije kapaciteta 66 kWh.

Motor razvija 343 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosi na zadnje točkove. Maksimalna brzina ograničena je na 180 km/h.

Punjenje baterije od 10 do 80 procenata traje oko 3,5 sati, kada se koristi punjač naizmenične struje snage 22 kW, a vreme čekanja se smanjuje na ispod 30 minuta sa brzim, 150 kW DC punjačem.

Smart tvrdi da automobil može da pređe 420-440 kilometara sa punom baterijom, prema WLTP mernom ciklusu.

Proizvođač nije objavio kada će novi krosover biti u prodaji kao ni njegovu početnu cenu, ali se očekuje da će se prvo pojaviti na kineskom tržištu, pre nego što stigne u Evropu. Očekujemo da će Smart objaviti detalje o ceni kako se bude bližio datum puštanja u prodaju.

Podsećamo, Smart je postao zajednički nemačko-kineski poduhvat kada se Mercedes pre nekoliko godina udružio sa kompanijom Geely kako bi pomogao brendu da se u potpunosti preorijentiše na električni pogon.

 

Vremenska prognoza
Fog
1 Beograd