Skip to main content
pežo 308

Stigao je: Pogledajte kako izgleda novi Pežo 308! (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen/Carscoops
Francuski proizvođač objavio je prve tehničke detalje i fotografije nove generacije 308-ice.

Pežo je održao online premijeru treće generacije modela 308, koji je uz 208-icu verovatno najvažniji automobil ovog brenda u Evropi.

Ujedno, to je model koji predstavlja Pežo u jednom od najkonkurentnijih evropskih automobilskih segmenata - kompakt klasi, gde decenijama caruje VW Golf.

Na prvim promotivnim fotografijama nova 308-ica je predstavljena u plug-in hibridnoj verziji, a može se reći da je dizajn spoljašnjosti, iako evolutivni, dosta moderniji u odnosu na odlazeći model.

Upada u oči prednja maska sa novim amblemom brenda, koji se po prvi put pojavljuje na jednom serijskom modelu marke Peugeot.

Među stilskim novinama je i postavljanje oznake modela na vrh haube, što je bila karakteristika automobila ovog brenda u 20. veku.

Ispod karoserije treće generacije 308-ice je EMP2 mehanička platforma, koja je omogućila povećanje međuosovinskog rastojanja za 55 mm u odnosu na prethodnika, dok je ukupna dužina veća za 110 mm.

Istovremeno, vozilo je sada niže za 20 mm, što automobilu daje elegantnije proporcije.

Putnička kabina je sada komfornija, naročito za one koji sede pozadi, ali je danak platio prtljažnik koji je sa 420 smanjen na 412 litara.

Novi 308 nasledio je od drugih Peugeot modela tzv. "očnjake", odnosno, LED dnevna svetla u obliku izduženih, vertikalno orijentisanih traka.

Što se tiče gavnih farova, LED tehnologija će biti standard na 308-ici, a skuplje verzije će imati Peugeot Matrix LED farove.

Pozadi su takođe LED stop svetla, u vidu tri zakošene linije koje su karakteristične za modele francuskog proizvođača.

Ponuda boja spoljašnjosti je obogaćena novim nijansama: Olivine Green, Bianca White, Cumulus Grey, Nera Black, Pearlescent White, Vertigo Blue i Elixir Red.

U unutrašnjosti nema mnogo iznenađenja. Peugeot i dalje istrajava na svom čuvenom i-Cockpit dizajnu, sa visoko postavljenom instrument tablom u koju vozač gleda preko obruča upravljača, a ne kroz volan, kao što je to uobičajeno u auto-industriji.

Komandna tabla je potpuno digitalizovana i obuhvata dva digitalna ekrana (barem kod bogatijih paketa opreme), oba dijagonale 10 inča.

Novi 308 dolazi nakrcan savremenim sistemima asistencije koji treba da povećaju bezbednost i komfor u vožnji.

Drive Assist paket uključuje adaptivni tempomat sa stop&go funkcijom, sistem pomoći za održavanje vozila u saobraćajnoj traci, poluautomatizovanu tehnologiju promene saobraćajne trake i mnoge druge sadržaje.

Kada je reč o motorizaciji, Peugeot ističe dve plug-in hibridne opcije, obe uparene sa 8-stepenim automatikom, baterijom od 12,4 kWh i elektromotorom snage 81 kW.

Bazična hibridna varijanta ima još i benzinac od 150 KS (110 kW), a jača benzinski motor od 180 KS (132 kW). Ukupna kombinovana snaga slabije verzije je 180 KS, a jače 225 KS.

Peugeot navodi da oba modela sa punom baterijom mogu da pređu do 60 km isključivo na struju (mereno prema WLTP standardu).

Pored hibrida, tu je još i 3-cilindarski 1.2-litarski turbo-benzinac, u opcijama sa 110 i 130 konjskih snaga.

Menjač može biti manuelni sa 6 brzina ili opcioni automatski sa 8 brzina (samo u verziji sa 130 KS).

Peugeot se ne odriče ni dizelaša, pa će kupcima na raspolaganju biti i 4-cilindarski 1.5-litarski agregat sa 130 "konja". Ponuda menjača ista je kao kod benzinca.

Novi Peugeot 308 će se izrađivati u Francuskoj, a u evropske prodajne salone stiže u drugoj polovini 2021.

Karavan verzija je takođe u planu i očekujemo je kasnije ove godine.

Vremenska prognoza
Fog
1 Beograd