Skip to main content
Đubretari

U Švedskoj spremaju SAMOVOZEĆE đubretarske kamione! (VIDEO)

Foto: Youtube prinscreen/Volvo Trucks
Đubretarac budućnosti!

Ukoliko se projekat primene autonomne vožnje pokaže uspešnim, u Švedskoj će posao odvoženja otpada biti većim delom automatizovan. Projekat su zajednički pokrenuli Volvo Trucks i Renova, a rezultat je autonomno vozilo za skupljanje otpada.

Novi MINI može da ide i samo na struju! (VIDEO)

Kamion Volvo FM 330 koristi GPS i nekoliko senzora kojima skenira okolinu oko vozila, pozicionira ga i upravlja u skladu sa zahtevima. Kad se prvi put proveze novim područjem, kamionom upravlja vozač, a ruta se mapira i snima. U drugom prolazu radnik mora samo da zaustavi vozilo, uključi sistem autonomne vožnje i kamion će ga pratiti.

Za sada, kamion autonomno vozi isključivo unazad kako bi radnik mogao da prati njegovo kretanje dok obavlja posao. Rezultati su fascinantni, osim što je sada dovoljan samo jedan radnik, posao odvoza je osetno brži i sigurniji, a primetna je i manja potrošnja goriva.

Testiranja sistema sprovodiće se do kraja godine, a u obzir će se uzimati utisak radnika, ali i lokalnog stanovništva. Ako lokalna zajednica dodeli prolaznu ocenu ovakvi samovozeći kamioni bi mogli ući u širu primenu u najkraćem roku.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd