Skip to main content
audi

Audi PRIPREMA NOVE MODELE - jedan od njih je već omiljen - Q9!

Foto: Profimedia
Prošlog meseca je Audi predstavio novi SUV Q6 koji je postao najveći model nemačkog brenda, ali u pripremi je još jedan veliki SUV

Audijev ciklus planiranja proizvoda je promenjen zbog napada Rusije na Ukrajinu i globalne nestašice čipova, ali kompanija i dalje planira da uskoro prestane sa prodajom modela sa SUS motorima, s tim da svaki model ima još najmanje jedan proizvodni ciklus pre nego svi postanu električni.

Najinteresantniji model koji se očekuje jeste SUV Q9, koji će svoje mesto naći iznad Audija Q7 i biti konkurent BMW-u X7 te Mercedesu GLS. Očekuje se da će Q9 stići 2025. godine možda kao poslednji model sa SUS motorom.

U međuvremenu Q8, uključujući S i RS verziju, dobija osveženje krajem 2023. godine sa 12-voltnim blagim hibridnim sistemom i poboljšanjima infotainment sistema. Q7 će doživeti slične promene, ali tek 2025. godine. Popularni Q5 će takođe proći veći redizajn 2025. godine i ostaće u proizvodnji do 2033. godine kada će Audi u istoriju poslati svoj konvencionalni pogon. Konačno, Q3 se očekuje 2024. godine s blagim hibridnim sistemom.

Što se tiče sedana, A8 verovatno neće doživeti nikakve promene pre kraja proizvodnje. A7 će proći facelift tretman 2025. godine, dok će A6 dobiti tehnologiju za pomoć vozaču i blagi hibridni sistem u drugoj polovini ove godine. A4 i A5 će biti osveženi 2024. godine, a A3 tek 2025. godine.

audi
audi
Foto: Profimedia

Loše vesti se odnose na R8 koji neće još dugo živeti u trenutnoj formi. Superautomobil s V10 motorom će preći na električni pogon nakon završetka proizvodnje aktuelnog modela. Audi želi sa nastavi s modelom TT u istom kapacitetu, ali sledeća generacija nije potvrđena.

Iz Audija se očekuje niz električnih modela, A6 E-tron tako dolazi 2024., Artemis project EV 2026, a drugi modeli bazirani na PPE platformi 2025. godine. E-tron će dobiti poslednje osveženje 2023., dok će E-tron GT biti osvežen sredinom ciklusa 2025. godine.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd