Sreda 21. feb 2024.
automobili

OVA KOLA NE TREBA DA KUPUJETE, VREDNOST IM OPASNO PADA: Veliki broj Srba baš njih VOZI, mnogi će se RAZOČARATI

Foto: Profimedia/ilustracija
Cena automobila pada vremenom, ali najgori je Maserati.

Portal iSeecars je sproveo studiju koja se fokusira na automobile starosti do pet godina kako bi analizirao koliko gube vrednosti tokom tog perioda. Na američkom tržištu, električna vozila beleže najveći pad vrednosti, prosečno čak 49.1 odsto u pet godina. Nasuprot tome, hibridi i kamioneti zadržavaju višu cenu tokom istog vremenskog perioda.

UPALILA VAM SE REZERVA? Evo još koliko kilometara možete da pređetekontrolna tabla automobila

UPALILA VAM SE REZERVA? Evo još koliko kilometara možete da pređete

OBRATITE PAŽNJU: Stručnjak upozorava da bi vlasnici SUV-ova mogli biti na meti dodatnih troškova parkiranjaSUV

OBRATITE PAŽNJU: Stručnjak upozorava da bi vlasnici SUV-ova mogli biti na meti dodatnih troškova parkiranja

SRBIJA NAJBOLJA DESTINACIJA ZA PROIZVOĐAČE ELEKTRIČNIH VOZILA: Uskoro nam dolaze dobavljači koji rade sa jednom poznatom fabrikomFabrika automobila

SRBIJA NAJBOLJA DESTINACIJA ZA PROIZVOĐAČE ELEKTRIČNIH VOZILA: Uskoro nam dolaze dobavljači koji rade sa jednom poznatom fabrikom

Interesantno je da postoji sličnost između američkog i evropskog tržišta, a to je da italijanski automobili najlošije zadržavaju vrednost. Primeri su Fiat i Alfa Romeo u Evropi, dok je na američkom tržištu Maserati Quattroporte na čelu liste sa najvećim padom vrednosti.

Na primeru Maserati Quattroporte u SAD-u, vrednost ovog automobila opada izuzetno brzo, gubi čak 64.5 odsto vrednosti nakon pet godina. To znači da će vlasnik izgubiti više od 90.000 dolara na vrednosti vozila tokom tog perioda.

Osim Maseratija, na listi top 10 automobila sa najvećim padom vrednosti su i neki modeli BMW-a, poput serije 7, serije 5 i X5, zatim Jaguar XF i Audi A7. Studija ukazuje na to da kupovina premium automobila često znači i značajan gubitak vrednosti tokom vremena, iako postoje izuzeci.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd