Skip to main content
Električni auto

Koja zemlja ima najviše punjača za električne automobile?

Foto: Srbija Danas
Polovina svih punjača za električne automobile u EU nalazi se u samo dve zemlje.

Evropsko udruženje proizvođača automobila ACEA istražilo je stanje mreže za punjenje električnih vozila u Evropi. Gde su punjači česti, a gde ih ima samo u tragovima?

Ispostavilo se da se gotovo polovina svih punjača za električne automobile u Evropskoj uniji nalazi u samo dve zemlje: Holandiji i Nemačkoj. Zaključak se sam nameće – stanice za punjenje nisu ravnomerno raspoređene po zemljama EU niti ih, barem trenutno, ima dovoljno.

Evropska unija trenutno ima oko 307.000 punjača. To nije mali broj, ali gotovo sve su u zapadnoj Evropi. Pogotovo u Holandiji i Nemačkoj gde ne morate mnogo da se potrudite kako bi pronašli stanice za punjenje.

Holandija i Nemačka čine manje od 10% ukupne površine EU, ali gotovo polovina svih punjala u Evropi nalazi se u tim zemljama. Holandija ima ubedljivo najviše punjača u celoj Evropi: čak 90.000 jedinica. Sama Holandija ima punjača kao 23 druge zemlje EU zajedno.

Druga polovina svih punjača raspoređena je na ostalih 25 zemalja EU, koje zajedno pokrivaju 90% površine regije. Stoga apsolutno nema ni govora o mreži punjača u celoj Evropi. I to dok EU želi smanjiti emisiju CO2 iz automobila za 55% do 2030.

Električni auto
Foto: Srbija Danas

Prema studiji, do tada će biti potrebno 6,8 miliona javnih punjača kako bi se to postiglo.

Top-5: zemlje sa najviše stanica za punjenje

1. Holandija (90.284)

2. Nemačka (59.410)

3. Francuska (37.128)

4. Švedska (25.197)

5. Italija (23.543)

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd