Skip to main content
kvar automobila

Ne treba servisirati vozila neposredno pred putovanje: Ako dođe do kvara, evo šta treba da uradite

Foto: Profimedia
Ovo su greške koje pravimo uoči i na putovanju.

Na početku letnje turističke sezone, koja će biti u znaku pojačanog saobraćaja i intenzivnog putovanja, iz Auto-moto Saveza Srbije (AMS S) savetuje vozačima da ne servisiraju vozila neposredno pred putovanje, već da to učine 30 dana ranije.

- Poželjno vreme da se uradi odgovarajući servis i pregled vozila je nekih trideset dana, ukoliko bi došlo do nekih promena na vozilu i usled kvara da se pravovremeno reaguje - izjavila je za Tanjug Nevena Damjanović, iz AMS S-a.

Ona je objasnila da je potrebno uraditi vizuelnu kontrolu vozila koja podrazumeva stanje pneumatika, stanje svetlosne signalizacije, proveriti stanje ulja i kočionog sistema, motora, rashladne tečnosti...

- Pored toga i upravljačkog sistema, preporuka za sve vozače je da se proveri tehnička ispravnost vozila - rekla je Damnjanović.

kvar automobila
kvar automobila, automobil, automobili, kvar
Foto: Profimedia

Ona je poručila da je pred put dobro da se putnici informišu o deonici koju će koristiti, s obzirom na to da je sezona radova, koji "znaju da dosta uspore saobraćaj jer su nažalost česte i saobraćajne nezgode, a to može biti razlog dužeg čekanja".

- Treba odabrati manje opterećenu rutu putovanja - rekla je ona.

- Ukoliko dođe do kvara na vozilu na auto-putu, na prvom bezbednom isključenju isključite se i što bliže stanite na desnoj stani puta. Izađite iz vozila na bezbedan način, obucite reflektujući prsluk, a zatim iz prtljažnika izvadite trougao kojim je potrebno obezbediti mesto kvara i pozvati pomoć na putu - rekla je Damnjanović.

Ona napominje i da vrućine dovode do čestog umora i da telo mora biti pripremljeno za putovanje.

- Spavanje od šest, sedam ili osam sati je vrlo važno. Na svakih dva sata treba napraviti pauzu od 15 minuta kako bi organizam bio spreman i unositi dosta tečnosti i laganiju hranu - rekla je Damnjanović.

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd