Četvrtak 07. dec 2023.
vozač za volanom automobila

NIJE SVUDA ISTO Pogledajte KOLIKA JE CENA lekarskih uverenja za vozače u Beogradu

Foto: Profimedia
Evo koliko gde morate da izdvojite!

Budući vozači trebalo bi dobro da se raspitaju pre nego što odu da izvade uverenje o obavljenom lekarskom pregledu. Cena ove usluge je oko hiljadu dinara jeftinija u nekim domovima zdravlja u centru Beograda u odnosu na pojedine prigradske opštine.

Prema istraživanju koje je sproveo portal Vodič Zdravlje, najpovoljnije cene su u DZ “Zemun“, gde provera sposobnosti za B kategoriju košta 1.815 dinara. Za isto uverenje u Obrenovcu treba izdvojiti čak 2.850 dinara! 

IZAZOV ZA VOZAČE: Ko ima PREDNOST na raskrsnici bez semafora? (VIDEO)

Među najpristupačnijim domovima zdravlja su “Vračar“ i “Voždovac“ sa 1.900 dinara, zatim “Savski venac” sa 2.000, dok ova usluga na Paliluli i Novom Beogradu košta 2.100 dinara. 

U Rakovici je ovaj pregled 2.260 dinara , dok je na Zvezdari 10 dinara jeftiniji. Na Starom gradu treba izdvojiti 2.544 dinara, a u Lazarevcu 2.470 dinara. 

Domovi zdravlja u Sopotu i Barajevu nemaju službe medicine rada, pa građani uglavnom odlaze u najbliže zdravstvene ustanove u drugim opštinama. 

Vožnja
Foto: Profimedia

Lekarski pregled koji je neophodan za izdavanje rešenja obuhvata posetu oftalmologu, neuropsihijatru, psihologu i specijalisti medicine rada, koji na kraju daje zaključak o obavljenim pretragama. 

U privatnim domovima zdravlja ovi pregledi, koji su neophodni za početak praktične obuke vozača, koštaju od 3.000 do 6.000 dinara. 

Drastično se razlikuju i pregledi za C,D i E kategoriju. I tu je najpovoljniji dom zdravlja u Zemunu sa 2.978 dinara, dok je na Vračaru pregled 2.990 dinara. 

Da li vas je SRAMOTA da vozite dva kruga?! OVO SU NAJVEĆE GREŠKE U KRUŽNOM TOKU, a ni najbolji vozači ne znaju da ih čine!

Slede Voždovac i Savski venac u kojima budući vozači kamiona treba da izdvoje 3.000 dinara. Na Novom Beogradu pregled košta 3.430 dinara, a na Zvezdari i Starom gradu je 3.684 dinara. 

U Rakovici je provera zdravstvenih sposobnosti 3.705, a na Paliluli 3.750 dinara. 

Čovek sedi za volanom u džipu
Foto: Profimedia

Do 2006. godine postojao je jedinstven cenovnik preventivnih pregleda i usluga iz oblasti medicine rada za ceo Beograd, ali je ukinut. Domovi zdravlja sada sami formiraju cene, a upravni odbor ustanove odlučuje da li će one biti usvojene. 

Svako je našao svoju računicu, pa su se u domovima zdravlja u centralnim gradskim opštinama odlučili da spuste cene da bi privukli korisnike, dok na periferiji Beograda, gde nemaju konkurenciju, zdravstvene ustanove traže više novca za istu uslugu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
4 Beograd