Skip to main content
guma

OVO VEĆINA NE ZNA: Na vašim gumama postoji crvena tačka - evo šta ona znači, i zašto uvek treba da je održavate čistom

Foto: Shutterstock
Na bočnim stranama guma.

Verovatno ste u nekim slučajevima kada ste išli da proverite gume primetili količinu informacija koje pokazuju na svojim bočnim stranama. Crvena tačkica je jedna od njih.

SIGURNO STE SE ZAPITALI: Koliko dugo traje rezerva goriva na određenim automobilima?

SIGURNO STE SE ZAPITALI: Koliko dugo traje rezerva goriva na određenim automobilima?

IZBEGNITE RIZIK: Kako bi trebalo da se ponašate kada ostavljate auto na servisu?

IZBEGNITE RIZIK: Kako bi trebalo da se ponašate kada ostavljate auto na servisu?

POSTOJI RAZUMAN RAZLOG: Vozači sada ograđuju automobile žicom i letvama da bi spasili vozila (VIDEO)

POSTOJI RAZUMAN RAZLOG: Vozači sada ograđuju automobile žicom i letvama da bi spasili vozila (VIDEO)

Gume su jedina komponenta automobila koja je u stalnom kontaktu s asfaltom. Stoga je važno povremeno obratiti pažnju na njihovo stanje, ne samo na pritisak, već i na istrošenost gaznog sloja ili ako pokazuje bilo kakvu nepravilnost ili deformaciju u području i kontakta kao na bokovima. Proverom guma dobićete na sigurnosti, piše Jutarnji.

Na bočnim stranama guma ćete pronaći dimenzije, indekse opterećenja i brzine, datum proizvodnje, marku i model… Svi ti podaci beleže se na bočnoj strani gume, tako da ih možete pročitati uprkos njihovom trošenju.

Međutim, postoji još jedan element koji će vrlo verovatno biti izbrisan zbog promene boje, istrošenosti ili prljavštine. Reč je o crvenoj tački prisutnoj na bočnoj strani gume, oznaci „maksimalne tačke varijacije radijalne sile“. Ova crvena tačka (može biti i trougao) ima funkciju kod ispravne montaže točkova, olakšavajući balansiranje označavanjem maksimalne tačke varijacije radijalne sile.

Drugim rečima, ovo se koristi za označavanje mesta gde je guma najtvrđa i ključno je za balansiranje. Ako se ne izvrši pravilno balansiranje, u točkovima se mogu stvoriti vibracije, koje utiču na udobnost vožnje i uzrokuju nenormalno i prerano trošenje gaznog sloja gume. Osim toga, može uticati na ponašanje vozila, što nedvosmisleno ometa njegovo upravljanje i predstavlja ozbiljan sigurnosni rizik.

Osim ove crvene tačke, moguće je pronaći i druge vrste oznaka na bočnim stranama gume, poput žute tačke/trougla ili malih belih kružića koji označavaju mesto gde je guma najlakša, koji se takođe koriste za balansiranje točkova ako profesionalna mašina za balansiranje nije dostupna.

Stoga je preporučljivo održavati bočnu stranu gume čistom ako ima crvenu tačku kada idete da balansirate točkove, iako u svim specijalizovanim radionicama postoje mašine za balansiranje koje omogućuju mehaničaru postizanje savršene ravnoteže bez potrebe te oznake kao reference.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd