Skip to main content
kočenje

Najava PUCANJA GUMU U VOŽNJI: Neki SIMPTOMI ukazuju na opasnost

Foto: Profimedia
Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina

Prenizak pritisak vazduha u gumama je obično najava problema. Zato ga je najbolje proveravati svake dve nedelje, preporučuje Nemački autoklub (ADAC).

Predmeti poput eksera ili komadića razbijenog stakla, takođe mogu da oštete gumu i postepeno da je izduvaju. Trošenje i starost povećavaju rizik. Čak i ako nema vidljivih oštećenja, gume treba menjati nakon najviše osam godina, navodi Revija HAK.

Kako možete primetiti oštećenje gume? Ne oslanjajte se na sistem za nadzor pritiska u gumama: u nekim slučajevima, probušena guma sa sporim ispuštanjem vazduha se otkrije prekasno, a sistem detektuje samo gubitak pritiska od 20 posto. Tada vožnja više nije bezbedna. Pre velikog praska obično postoje neki znakovi, koji najavljuju pucanje gume. Smanjeni pritisak u gumama značajno menja ponašanje u vožnji: auto vuče levo ili desno, pri upravljanju reaguje sunđerasto i ljulja se.

kočenje
kočenje
Foto: Profimedia

Ako primetite neke od ovih signala, ostanite mirni i izbegavajte brzu vožnju, uključite sva četiri pokazivača smera. Zaustavite automobil što je nežnije moguće, na mestu gde je to najbezbednije. Nemojte naglo da kočite – to može da izazove proklizavanje zadnjeg dela.

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd