Ponedeljak 26. feb 2024.
autoput

ŠTEDI GORIVO, A ČUVA MOTOR: Evo kako je najekonomičnije voziti auto-putem

Foto: Profimedia
Uz maksimalnu brzinu, postoji niz trikova za snižavanje potrošnje goriva.

Pri kojim brzinama je vaš automobil najekonomičniji? Svi ćemo razviti neku svoju filozofiju i misliti da znamo odgovor na ovo pitanje, ali postoje neka pravila koja su već dokazana. Naime, zakon kaže da auto putem ne smete voziti brže od 130 km/h, a optimum sa gledišta potrošnje goriva još je niži.

PREDNOSTI I MANE: Kupovina kog automobila se više isplati - NOV ILI POLOVAN?automobili

PREDNOSTI I MANE: Kupovina kog automobila se više isplati - NOV ILI POLOVAN?

VEROVATNO OVO NISTE NI PRIMETILI: Pored lampice za gorivo postoji jedna veoma KORISNA OZNAKA, evo čemu služi (FOTO)Instrument tabla

VEROVATNO OVO NISTE NI PRIMETILI: Pored lampice za gorivo postoji jedna veoma KORISNA OZNAKA, evo čemu služi (FOTO)

TRIK KOJI ĆE VAS SPASITI: Evo kako se OTKLJUČAVAJU vrata na novijim automobilima ako je akumulator prazanAutomobil

TRIK KOJI ĆE VAS SPASITI: Evo kako se OTKLJUČAVAJU vrata na novijim automobilima ako je akumulator prazan

Većina automobila može postići maksimalnu brzinu od 170 km/h, a neretko i više. Optimalno za motor i potrošnju je osetno niže, a pritom je važno i da ne ubrzavate naglo. Generalno je pravilo da ubrzate što pre, prebacite u najvišu brzinu, vozite do 90 km/h i održavate okretaje motora od 1500 do 2500 o/min, piše Revija HAK.

Međutim, šta je s auto putem? Nemački TÜV tu savetuje vožnje brzinama do 80% maksimalne brzine. Dakako, na putevima gde je ograničenje 130 km/h, jasno je da se više od toga ne sme. Automobil koji ima maksimalnu brzinu 150 km/h trebalo bi zato da ostane u rasponu brzina između 105 i 120 km/h.

Ponovimo još jednom procenu nemačkog autokluba (ADAC) koji je izračunao za automobile srednje klase da pri vožnji od 160 km/h troše do dve trećine više goriva nego pri 100 km/h.

Uz maksimalnu brzinu, postoji još niz trikova za snižavanje potrošnje goriva. Zlatno je pravilo da se vozi smirenijim ritmom, bez naglih ubrzavanja i kočenja, kao i da se brzina planira, posebno ako vozite na tempomatu putem sa dosta uspona.

 

 

Vremenska prognoza
Fog
9 Beograd