Skip to main content
saobraćajne kamere

Stižu termalne saobraćajne kamere, koristiće se za specifičnu vrstu prekršaja

Foto: Profimedia
Neki vozači su kreativni u zaobilaženju saobraćajnih propisa, ali ne treba zaboraviti ni nadležne, koji su još kreativniji kada te radnje treba kazniti.

U Francuskoj, tačnije oko grada Liona, žandarmerija će instalirati novi tip termalnog radara koji radi na otkrivanju broja putnika u svakom vozilu. Ova tehnologija će se koristiti da se identifikuju vozači koji nepropisno koriste trake rezervisane za vozila sa više putnika.

Pomoću toplote oslobođene iz unutrašnjosti svakog automobila, novi radari detektuju popunjenost kabine kako bi kažnjavaali vozače koji koriste brze saobraćajne trake namenjene za javni prevoz i vozila sa više putnika.

Termalni radar je još u eksperimentalnoj fazi, a područje oko Liona biće teren na kojem će se testirati i usavršavati ova nova tehnologija nadzora.

Sistem će biti implementiran na ovim tipovima puteva sa ograničenim saobraćajem u narednim mesecima, a francuske vlasti će završiti testove tokom godine.

Pored toplotnog otiska, radari beleže i brzinu, a prijava će ići u sistem automatski, koristeći identifikaciju registarske tablice.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
8 Beograd