Četvrtak 22. feb 2024.
zamagljena stakla

NAJVEĆI PROBLEM TOKOM HLADNIH DANA: Evo zbog čega vam se magle stakla na autu i kako to sprečiti

Foto: Profimedia
Da vam vožnja bude bezbedna.

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i leti i zimi, a naročito tokom padavina. Postoje, međutim, neki metodi koji umanjuju i eliminišu ovaj problem.

VEROVATNO VAM NE BI PALO NA PAMET: Zašto treba da stavite čepove od plute u svoj automobil?pampuri

VEROVATNO VAM NE BI PALO NA PAMET: Zašto treba da stavite čepove od plute u svoj automobil?

MNOGI PRAVCI NEPROHODNI: Sneg napravio ozbiljne probleme na OVIM DEONICAMA!sneg

MNOGI PRAVCI NEPROHODNI: Sneg napravio ozbiljne probleme na OVIM DEONICAMA!

DOBILI STE PROBNU VOZAČKU DOZVOLU: Ovo NIKAKO ne smete da radite, skupo će vas KOŠTATIvozačka dozvola

DOBILI STE PROBNU VOZAČKU DOZVOLU: Ovo NIKAKO ne smete da radite, skupo će vas KOŠTATI

Više faktora mogu biti krivci za zamgaljenu šoferšajbnu i druga automobilska stakla:

Temperatura

Magla na unutrašnjoj ili spoljašnjoj strani šoferšajbne vašeg automobila je kondenzacija koja se stvara usled razlike u temperaturi i vlažnosti u blizini stakla.

Tokom zime, prozorska magla se obično javlja u unutrašnjosti vašeg automobila. To je zato što su temperatura i vlažnost u unutrašnjosti vašeg vozila više nego što su van njega. Sva ta vrela para iz daha putnika kondenzuje se na unutrašnjoj strani šoferšajbne i prozora kada udari u hladno staklo.

Kada se leti zamagljuju stakla automobila, kondenzacija se obično javlja na spoljašnjoj strani stakla automobila, iz razloga što su temperatura i vlažnost na spoljašnjoj strani vašeg automobila više nego na unutrašnjoj strani gde vam radi hladan, suv klima uređaj. Kada vreo, vlažan letnji vazduh udari u prozore vašeg automobila, kondenzacija se formira na spoljašnjoj strani stakla.

Prljava stakla

Prljavština se vrlo lako može nakupiti na staklima vašeg automobila. Budući da su čestice vlage sklonije da se zalepe za prljavu površinu nego za čistu, može brže doći zamagljilvanja vaše šoferšajbne nego inače.

Kvar na vozilu

Filter kabine je uobičajen deo automobila napravljenih nakon 2000. Filter sakuplja polen, prašinu i druge zagađivače i pomaže u regulisanju kvaliteta vazduha u vašem vozilu. Topao i hladan vazduh iz klima uređaja vašeg automobila takođe se filtriraju kroz filter kabine.

Višak otpada unutar filtera kabine može uticati na performanse odmrzivača stakla vašeg automobila. On smanjuje kvalitet vazduha u vašem vozilu, zbog čega vaše vetrobransko staklo postaje podložno kondenzaciji koja dovodi do magle.

Kako se rešiti magle na staklima kada je napolju hladno?

Ne postoje univerzalna uputstva koja objašnjavaju kako da odmaglite šoferšajbnu kada je temperatura van vašeg automobila niža od temperature u vašem vozilu. U ovoj situaciji, postoji nekoliko koraka koje ćete možda morati da preduzmete da biste rešili problem.

Zagrejte vozilo

Podesite grejač kabine na maksimalan nivo. Vrući vazduh zadržava više vlage od hladnog vazduha, tako da će povećanje toplote pomoći da se prikupi vlaga koja je doprinela zamagljivanju šoferšajbne, zadnjeg stakla i prozora vozila.

Upalite klima uređaj

Isključite grejač automobila, a zatim uključite klima uređaj. Ovo pomaže u povlačenju vlage iz vazduha.

Zaustavite recirkulaciju vazduha

Isključite dugme za recirkulaciju vazduha kako bi omogućili hladnom, suvom vazduhu da uđe u vaše vozilo.

Otvorite prozore

Lagano otvorite prozore automobila na nekoliko minuta. To će dovesti do kombinovanja vlažnog vazduha u vašem automobilu i hladnog, suvog vazduha izvan vašeg vozila kako biste uklonili maglu sa automobilskih stakla.

Kako se rešiti magle na staklima kada je napolju toplo?

Kada vam se magle automobilska stakla na visokim temperaturama, to znači da nivo vlage i temperatura izvan vašeg automobila premašuju one u vašem vozilu. Dakle, da biste eliminisali maglu sa šoferšajbne kad je napolju toplo, morate povećati nivo vlage i temperaturu i u vašem automobilu. U ovom scenariju, evo šta treba da uradite.

Aktivirajte brisače

Koristite brisače vašeg automobila da biste uklonili kondenzaciju sa šoberšajbne i zadnjeg stakla.

Ugasite klima uređaj

Smanjite duvanje klima uređaja ili ga potpuno isključite. Tako ćete najbrže povećati temperaturu vašeg automobila, što je uslov za odmagljivanje stakla leti.

Izbegavajte recirkulaciju vazduha

Držite dugme za recirkulaciju vazduha vašeg automobila isključenim. Na ovaj način će se nivo vlage i temperatura vašeg automobila izjednačiti sa istima izvan vašeg vozila.

Saveti za sprečavanje zamagljivanja automobilskih stakla

Neki od najboljih načina da sprečite zamagljivanje šoferšajbne su:

  • Koristite sredstvo za čišćenje prozora na bazi amonijaka;
  • Nanesite kremu za brijanje na unutrašnjost vaše šoferšajbne i obrišite drugom krpom;
  • Aktivirajte odmrzivač kada zagrejete automobil;
  • Koristite režim svežeg vazduha, a ne režim recirkulacije vazduha na klima uređaju;
  • Obrišite obuću ako je vlažna pre nego što uđete u automobil;
  • Uradite servis klima uređaja ako on ne funkcioniše kako treba.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd