Skip to main content
personalizovane tablice

ŽELITE PERSONALIZOVANE TABLICE? Može, ali za to ZADOVOLJSTVO moraćete da izdvojite POPRILIČNU SUMU NOVCA, a evo i koliku (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/ PetrolHeads Auto Vlog
Na tablicama po želji, odnosno po izboru, mogu se naći slova ili kombinacija brojeva i slova.

Sigurno ste nekad videli tablice na kolima sa nečijim imenom, pa ste se zapitali koliko kosta tablica sa imenom? Od uvođenja novih tablica vozačima u Srbiji je omogućeno da na svom vozilu istaknu natpis koji žele. Mnogi kucaju svoje ime, nadimak, omiljeni broj i slično. S obzirom na to da su cene goriva već odavno skuplje, tu je i nedavno podizanje cena osiguravajućih kuća.

TOP 7 POLOVNJAKA DO 5.000 EVRA: Automobili sa ove liste su SKROMNA VISOKA KLASA

TOP 7 POLOVNJAKA DO 5.000 EVRA: Automobili sa ove liste su SKROMNA VISOKA KLASA

DOBRE VESTI: Vlasnici svojih vozila mogu da ODAHNU, bez najavljenih STROGIH PRAVILA na tehničkom pregledu

DOBRE VESTI: Vlasnici svojih vozila mogu da ODAHNU, bez najavljenih STROGIH PRAVILA na tehničkom pregledu

Elektronska naplata putarine: Ovo morate da znate ukoliko planirate da koristite vaš TAG U OPEN BALKAN SISTEMU

Elektronska naplata putarine: Ovo morate da znate ukoliko planirate da koristite vaš TAG U OPEN BALKAN SISTEMU

Da li je vožnja automobilom u Srbiji pravi mali luksuz ili nužno zlo odavno je pitanje za sve koji sedaju za volan. Naravno, tu nije kraj troškovima, pa na svu muku ako vam se na registarskim tablicama nalaze slova sa kvačicama i Y i W, onda vam dodatni trošak ne gine. Takođe i ako izrazite želju da tablice personalizujete i stavite slovca i brojeve po svom izboru i tu ćete naići na pražnjenje džepova. Naime, rok trajanja registarskih tablica je neograničen, ali ne računajući one koje sadrže slova Č, Ć, Š, Ž, Đ, Y i W, koje moraju da se menjaju čim im istekne registracija. Registarske tablice za registrovana motorna i priključna vozila, koje u delu registarske oznake (iza oznake registarskog područja) sadrže latinična slova srpskog jezika „Č“, „Ć“, „Š“, „Ž“, „Đ“ i latinična slova „Y“ i „W“, prestale da se izdaju u 2017.godini. One koje su izdate zameniće će se po isteku roka od sedam godina od dana izdavanja (koji rok je na poleđini saobraćajne dozvole upisan u rubrici „N“) i na zahtev vlasnika vozila izdaće se nove registarske tablice, registraciona nalepnica i saobraćajna dozvola", rekli su iz MUP-a.

Na tablicama po izboru mogu se naći slova ili kombinacija brojki i slova , pod uslovom da značenje znakova ne narušava pravni poredak ili je sadržaj provokativan i nemoralan. Za takve tablice potrebno je plati iznos od od 87.532 din.

Troškovi izrade i izdavanja novih registarskih tablica, registracione nalepnice i saobraćajne dozvole plaćaju se putem jedinstvene uplatnice generisane na portalu eUprave, kroz sistem "Plati" i visina istih zavisi od vrste vozila za koje se izdaju registarske tablice, obzirom da su propisani različiti iznosi naknada za izradu registarskih tablica i različite administrativne takse za izdavanje istih. Ipak, zamena registarskih tablica se ne vrši ukoliko su latinična slova srpskog jezika „Č“, „Ć“, „Š“, „Ž“, „Đ“ sadržana u oznaci registarskog područja (npr. ČA, KŠ, VŠ i dr.). Kada se radi o registarskim tablicama po izboru, pored redovne cene registarskih tablica, plaća se i posebna naknada za izradu registarskih tablica.

personalizovane tablice
Ilustracija
Foto: Youtube printscreen/ PetrolHeads Auto Vlog

Vlasnik teškog četvorocikla, odnosno putničkog vozila može po izboru odabrati najmanje tri, a najviše pet slovnih znakova ili kombinaciju brojčanih i slovnih znakova.

"Ako se bira kombinacija brojčanih i slovnih znakova u njoj se moraju nalaziti najmanje dva slovna znaka, izuzimajući kombinaciju slovnih znakova "TX", "RP" i "RPE".Izabrani znakovi čine deo registarske tablice iza oznake registarskog područja i crvenog štita. Takođe, između brojčanih i slovnih znakova na registarskoj tablici obavezan je znak "-" koji se računa kao jedan od izabranih znakova".

Značenje izabranih znakova na registarskoj tablici po sadržaju ne sme da bude provokativno, nemoralno, ili suprotno pravnom poretku. Osim toga na istom registarskom području nije moguće izdati registarske tablice sa istim izabranim slovima ili kombinacijom slovnih i brojčanih znakova.

  • Da biste personalizovali vaše tablice morate  da se pridržavate određenih pravila:
  • Ne možete skinuti oznaku grada (BG, NI, NS, SP, ZR…), već ona mora biti na početku i personalizovanih tabilca.
  • Moguće je napisati maksimalno 5 karatkera, bilo slova ili brojeva

Ukoliko želite kombinaciju brojeva i slova između njih se mora nalaziti tačka, koja se takođe računa kao karakter. (NPR: KUD4V nije moguće napisati jer se broj nalazi između slova)

Tablica po izboru važi sedam godina od dana izdavanja registarskih tablica i ne može da se prenosi na drugo lice. Ovo pravo može se produžiti nakon isteka roka od sedam godina uplatom propisane naknade.

 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd