Skip to main content
gasovod

GASOVOD BALKANSKI TOK PREPORODIĆE SRBIJU: Očekuje nas sniženje cena grejanja

Foto: Profimedia/ilustracija
Ove godine se radi projektovanje kraka ka BiH i izgradnja gasne konekcije sa Bugarskom.

Nova 2021. godina za deo državnog vrha Srbije počela je radno. Još u prvim satima 1. januara, predsednik Aleksandar Vučić, direktor Srbijagasa, ruski ambasador i bivši ministar energetike čestitali su praznike građanima iz mesta Gospođinci u Vojvodini, odakle sada teče gas ka Mađarskoj. Tu će, najavljeno je, biti čvorište odakle će ruski gas teći i ka Bosni i Hercegovini.

MOGU AMERI DO SUTRA DA SE LJUTE, RUSI IMAJU REŠENJE Novak: EU pomaže da se završi Severni tok 2!

MOGU AMERI DO SUTRA DA SE LJUTE, RUSI IMAJU REŠENJE Novak: EU pomaže da se završi Severni tok 2!

"TO BI BILO SAMOUBISTVO": Nemci grme zbog "Severnog toka 2", Rusima ide sve po planu

"TO BI BILO SAMOUBISTVO": Nemci grme zbog "Severnog toka 2", Rusima ide sve po planu

Vučić u Gospođincima: Otvoren gasovod "Balkanski tok" (VIDEO)

Vučić u Gospođincima: Otvoren gasovod "Balkanski tok" (VIDEO)

Svečanost je protekla je bez prevelike pompe. Kako je predsednik Vučić i ranije objašnjavao, bilo je velikih pritisaka zbog realizacije tog projekta.

Balkanski tok
Foto: Instagram/PrintScreen/buducnostsrbijeav

Ministarstvo će kontrolisati opštine i gradove

U Ministarstvu energetike Srbije kažu da cena gasa do sada nije interesovala državne institucije - ni Srbijagas, niti prethodno Ministarstvo. Ali to će, najavljuju, morati da se to promeni.

- Postoji uredba kojim se reguliše cena grejanja (Uredba o utvrđivanju metodologije za određivanje cene snabdevanja krajnjeg kupca toplotnom energijom) kojom je predviđeno da predlog za promenu cene toplotne energije, zbog porasta varijabilnog dela cene može da bude podnet u slučaju kada se ukupna cena energenata poveća za više od tri odsto, a obavezno ako se smanji za više od pet procenata. To znači da, pošto se očekuje sniženje nabavne cene gasa, treba očekivati i sniženje cena grejanja. Ministarstvo će pratiti kako opštine i gradovi primenjuju tu uredbu i preko nadležnih inspekcija nećemo dozvoliti da se ta uredba ne poštuje - navodi se u Ministarstvu.

Loša gasifikacija – zbog Srbijagasa?

Ministarstvo energetike za lošu gasifikaciju Srbije takođe prebacuje Srbijagasu. Kažu da je ona "nedovoljna i da se odvijala nedopustivo sporo".

Milan Petrović iz Niša se recimo još 2008. raspitivao da li će svoje domaćinstvo moći da priključi na gas.

- Ja se grejem na drva, i ceo moj kraj se greje na drva, a nismo daleko od užeg centra grada. Drva su mi preko glave. Još tada sam hteo da uvedem gas, ali su mi rekli da gasovod nije prošao kroz moju ulicu i da moram sam da platim kopanje. Mnogo nas se nadalo da će moći da koristi gas. Ko zna kako će to sada biti, ja nešto ne verujem da će biti mnogo drugačije - kaže Petrović.

- Moramo imati diverzifikaciju izvora, odnosno snabdevača, i samo tada ćemo imati gasnu bezbednost. A ako se opredeljujemo da zemlju gasifikujemo, onda to mora biti strateški cilj. Građani sa gasifikacijom dobijaju kvalitetniji energent koji manje utiče na životnu sredinu i veću sigurnost u snabdevanju i u količini, i u kvalitetu. Ali potrebno je da tržište gasa u Srbiji bude pregledno i otvoreno, da potrošači imaju mogućnost izbora, a sve to nije moguće dok se ne promeni način funkcionisanja Srbijagasa. Nažalost, projekti gasifikacije u Srbiji kasne godinama, i zato imamo toliko nizak procenat domaćinstava koja su priključena na gasnu mrežu - tvrde u Ministarstvu.

Takođe navode da se pitanje smanjenja određenih naknada koje naplaćuju lokalne samouprave može rešiti, ali da je neophodno da se projekti gasifikacije realizuju mnogo preglednije i efikasnije. Zbog toga Ministarstvo energetike najavljuje da će budnim okom kontrolisati ovaj proces kako se ne bi čekalo decenijama da se neki deo države gasifikuje.

Značajno za nove investicije

Novi gasovod kroz Srbiju nudi još dosta mogućnosti - osim što će biti dovoljno gasa za industriju i domaćinstva, biće ga i za izgradnju najavljenih gasnih elektrana.

Osim toga, od izuzetnog značaja je i ekološki efekat - smanjiće se zagađenje vazduha iz individualnih ložišta.

U Ministarstvu energetike navode i da u gasnom sektoru postoji prostor i za druge vrste investicija, od gasnih skladišta, preko interkonekcija, za šta je, kažu, opet potrebno "da imamo snažniji, efikasniji i finansijski održiv Srbijagas".

Balkanski tok
Foto: Instagram/PrintScreen/buducnostsrbijeav

Pravac ka Hrvatskoj?

Na jugu Srbije, gasovod je stigao do Leskovca, odnosno so Vladičinog Hana. U Ministarstvu očekuju da bi gas do Vranja mogao da stigne krajem 2022. godine. Ove godine se po planu radi projektovanje kraka ka Bosni i Hercegovini, odnosno ka Republici Srpskoj, kojim će ka Banjaluci moći da se isporučuje gas iz Balkanskog toka. Takođe, ove godine će se krenuti i sa izgradnjom još jedne gasne konekcije sa Bugarskom - od Niša do Dimitrovgrada - koja će biti povezana gasovodnim sistemom kod Sofije. Tom trasom moći će i da se transportuje gas iz Grčke, iz Južnog koridora.

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd