03. dec 2023.
EPS

Potpredsednica Vlade Srbije i v. d. direktora EPS posetili TENT B: Modernizacija TE čuva energetsku sigurnost

Foto: EPS
Kada se ceo svet, a posebno Evropska unija, suočavaju sa problemima ne samo zbog cena već najviše zbog stabilnosti, Srbija ima dovoljno električne energije, gasa i toplotne energije i biće tako u svim danima i mesecima koji su ispred nas, poručili su Zorana Mihajlović, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka rudarstva i energetike i Milorad Grčić, v. d. direktora „Elektroprivrede Srbije“ posle obilaska radova na revitalizaciji bloka B1 u termoelektrani „Nikola Tesla B“. 

Revitalizacija bloka B1, snage 650 megavata, u TENT B počela je 2. maja, planirano je da radovi traju 210 dana i da blok bude sinhronizovan na mrežu 28. novembra. Vrednost radova je 90 miliona evra, a snaga ovog bloka biće uvećana za najmanje 20 megavata. 

- U narednom periodu naći ćemo zajedničko rešenje za privredu koje neće ugroziti EPS, a dovešće do održivog odnosa sa cenama za privredu, jer visoke cene utiču na konkurentnost. Hvala svim ljudima koji rade na projektu revitalizacije bloka B1, ima ih oko 600, a svaki dan ranijeg završetka posla znači mnogo za Srbiju, privredu i EPS i time se smanjuje mogućnost uvoza energije kada je cena veoma visoka. Svaka pomoć i podrška države biće vam dostupna 24 sata – rekla je Mihajlović. 

Ona je objasnila da je neophodno bolje planiranje, veće investiranje i da će država na tome raditi zajedno sa EPS. Ona je istakla da EPS ne može sam, zato će se sve raditi zajednički i odgovorno, jer je to pitanje opstanka države, razvoja privrede i društva. 

- Prvi put posle 40 godina radimo revitalizaciju bloka B1. Tri godine smo planirali i pripremali, naručeni su delovi iz inostranstva turbina i generator, radimo nove mlinove i kotlove. Posle današnjeg razgovora očekujemo da posao možemo da skratimo za 11 dana, odnosno da traje manje od 200 dana – rekao je Grčić. - Ovo je skup projekat od 90 miliona evra, gde su 20 miliona evra turbina i generator, a 70 miliona evra kotao. Čak 70 odsto posla od tih 70 miliona evra rade srpske metalske i kotlarske firme.  Svaka kotlarska firma je uposlena. Na čelu posla je firma „PRO TENT“ koja je osnovana 2004. godine izdvajanjem iz EPS kada su neki ljudi iz vlasti imali cilj da rasparčaju EPS. 

Grčić je naglasio da današnja energetska kriza u svetu ukazuje da je opravdana politika predsednika Srbije Aleksandra Vučića da svaki termo i hidro kapacitet obnovimo i sačuvamo, kao i da se neće ugasiti nijedan instalisani termo kapacitet. 

- Obavezni smo da vodimo računa o zaštiti životne sredine i dokaz je napredak u realizaciji projekta gradnje postrojenja za odsumporavanje u TENT A, počeli smo takvo postrojenje i ovde u TENT B. Cilj nam je da u najvećoj fabrici struje na Balkanu, gde se proizvodi više od polovina električne energije realizujemo sve projekte za zaštitu životne sredine – rekao je Grčić. – Energetska kriza je u potpunosti opravdala politiku predsednika Srbije da se svaki termo kapacitet mora sačuvati i obnoviti uz primenu najmodernijih mera za zaštitu životne sredine. 

Prvi čovek EPS-a je istakao da u revitalizaciji učestvuje ekipa mladih inženjera zaposlenih preko konkursa pre nekoliko godina, te da je njihov rad u ovakvim projektima neophodan zbog budućnosti EPS-a. Grčić se zahvalio potpredsednici Vlade Srbije na poseti i pomoći koju pruža TENT i EPS za opstanak i unapređenje poslovanja. 

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
2 Beograd