Skip to main content
cevi gasovoda

STIŽE IZ RUSIJE: Prve količine gasa "Turskim tokom" kroz Srbiju već 2020. godine

Foto: Profimedia
Prve količine ruskog gasa "Turskim tokom" kroz Srbiju trebalo bi da poteknu 2020. godine, ako radovi budu završeni na vreme, kaže ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić i ističe da će krak od srpsko-bugarske do srpsko-mađarske granice, čiju je izgradnju najavio ''Gasprom'', predstavljati najznačajniji krak "Turskog toka".

- Reč je o projektu koji zovemo ''magistralni gasovod'', od granice sa Bugarskom do granice sa Mađarskom, a koji je deo našeg unutrašnjeg gasnog transportnog sistema na kome dugo radimo - rekao je Antić večeras za RTS upitan da li je izvesnije da će "Turski tok" proći kroz Srbiju nakon izjave prvog čoveka "Gasproma" Alekseja Milera, da će taj krak gasovoda biti izgrađen do kraja 2019.godine.

Izgradnja dela Turskog toka kroz Srbiju počinje brže nego što je očekivano

- Taj rok je u skladu sa mapom puta koji smo potpisali sa "Gaspromom"2017.godine, a koja definiše da se linijski deo trase tog gasovoda izgradi do 2019.godine. Srbija realizuje sve aktivnosti u skladu sa dinamikom imajući u vidu da je to vrlo značajan projekat za našu zemlju - naglasio je Antić.

Među sporazumima u oblasti energetike, koje su potpisale Rusija i Srbija tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina, jeste i proširenje skladišta gasa "Banatski dvor" čiji je trenutni kapacitet, kaže Antić, 450 miliona kubnih metara.

aleksandar antić
Foto: Srbija Danas

- To su rezerve gasa za oko 90 dana, a ovim sporazumom kapacitet skladišta biće povećan na 750 miliona kubnih metara. To će omogućiti da i u toku najhladnijih zimskih dana možemo da pokrijemo gotovo sve potrebe za gasom - rekao je Antić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd